66-aastane Lukašenka, kes seisab augustikuistest valimistest saadik silmitsi ulatuslike protestidega, andis oma seisukoha teada päev pärast seda, kui Vene välisminister Sergei Lavrov survestas teda kriisi lahendamiseks jätkama vajalike põhiseadusreformidega, vahendab Reuters.

„Ma ei jätka töötamist teie presidendina uue põhiseaduse alusel,” teatas Lukašenka valitsuse käpa all oleva uudisteagentuuri Belta vahendusel.

Ta selgitas, et praegune põhiseadus vajab reformimist, kuna selle alusel koondub liiga palju võimu presidendi kätte, ja kui ohjad seda muutmata üle anda, tekiks „probleeme”.

Oma vaateid avas Lukašenka reedel, külastades koroonaviiruse patsiente ravivat haiglat, kus ta kandis valget kaitseülikonda ja näo ees maski, ent mitte kindaid ega visiiri nagu teda saatev personal.

Venemaa, kes on Lukašenka peamine liitlane, on avalikult toetanud tema väidetavat põhiseaduse reformimise kavatsust. Ühtegi ettepanekut pole aga teoks tehtud ning vastasseis Lukašenka ja tema oponentide vahel vindub edasi.

Viimased näevad Lukašenka reformilubadustes venitamistaktikat.

Venemaa välisminister Lavrov käskis neljapäeval Lukašenkal täita lubadust reformide teostamisest ning liikuda edasi muude täpsustamata kokkulepetega, mis sõlmiti septembris tippkohtumisel Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

Lukašenka tegevust jälgitakse tähelepanelikult, hindamaks, mida Venemaa, kelle poliitiline toetus on tema võimul püsimiseks ülitähtis, survestab teda tegema.