„Tunnistan ausalt ja tõenäoliselt teie mulle uudist ei räägi: me ei tea, milleks nad võimelised on. Me isegi ei tea, kes nad on. Kas need on ameeriklased koos natolastega või surub meile peale keegi Ukrainast või idapoolsed vennad armastavad meid nii „tugevalt”, me isegi ei tea. Käib hübriidsõda Valgevene vastu, me peame ootama jälkusi igalt poolt. Mida me muide ka teeme,” lausus Lukašenka, vahendab Tut.by.

Lukašenka sõnul on Valgevenes vahistatud juba palju inimesi, kellel on tema väitel olnud tõestatult eesmärk olukorda riigis destabiliseerida. Jutt ei käi Lukašenka sõnul kaugeltki ainult erasõjafirma Wagner palgasõdurite vahistamisest.

„Teada on nimed, perekonnanimed, aadressid, paroolid, kohtumispaigad. Imeasjadeni läheb mõnikord välja. Massiteabevahendid teevad meid ärevaks, et meid tahavad hõivata ameeriklased, natolased. Mõningaid inimesi on vahistatud Ameerika passidega, riigidepartemangus töötavate ameeriklannadega abielus olijaid (ilmselt käib jutt poliittehnoloogist Vitali Škljarovist – toim). Aga täägid ees kaitsevad neid Venemaa juhid,” märkis Lukašenka.

Lukašenka sõnul otsustab kõik raha ning riigil ega erakonnal ei ole tähtsust.

„Pole tähtis, kas oled ameeriklane, riigidepartemanglane, kas kuulud Demokraatlikku Parteisse... Osalesid valimiskampaanias Venemaal, said selle eest head raha. Täna haibitakse Valgevene territooriumil. Mõtlesin: ameeriklased hakkavad neid nüüd kaitsma. Mitte midagi sellist. Raha katab silmad, läksid sellest rahast roheliseks: kes maksab, selle laulu laulavad. See on ainus lahendus. Ja meil ei ole selliseid inimesi vähe,” lausus Lukašenka.

Lukašenka pöördus siseministeeriumi juhtkonna poole: õiguskaitseorganid peavad olukorra destabiliseerimise ärahoidmiseks ja kahtlaste tegelaste avastamiseks tegema aktiivset koostööd elanikkonnaga.

„Valgevenelased on tublid. Kõik on vahistatud inimeste informatsiooni põhjal. Inimesed on enda ümber ringi vaadanud. Nägid, et ohoo, eile neid ju ei olnud, aga nüüd äkki on. Informatsioon siseministeeriumi, KGB-sse. Leiti üles, kes metsast, kes tiriti välja põrandaliistude alt. Ainult inimeste ettekandmise peale,” teatas Lukašenka.

Lukašenka andis käsu kutsuda Minskisse Venemaa ja Ukraina peaprokurörid, et arutada olukorda vahistatud palgasõdurite ümber, teatas riiklik uudisteagentuur BelTA.

„Et lõpetada need tühjad jutud niinimetatud 33 vägilase asjus, palun ma peaprokuröri. Me rääkisime sel teemal eile pikalt Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Selge, millest jutt käis, massiteabevahendid on sellest juba teatanud. Minu seisukoht oli ühemõtteline: meil on Valgevene seadused, õigusrikkumised panid nad toime Valgevene territooriumil. Kõike seda, mis meil täna uurimiskomitees selgus, me teame,” ütles Lukašenka, vahendab Interfax.

Lukašenka leiab, et kolme riigi peaprokurörid peavad kokku tulema, võtma ette Valgevene seadused ja rahvusvahelised kokkulepped, kuulama ära Valgevene uurimiskomitee ja KGB ettekanded ning probleemi lahendama.

„Kui nad ei tule, lahendame küsimuse meie ilma nendeta,” lisas Lukašenka, lubades tegutseda „eranditult seaduste ja, väga tähtis nüanss, inimlikkuse alusel”.

„Me lahendame selle probleemi. Mingit politiseerimist olema ei peaks,” rõhutas Lukašenka. „Meile ei ole vaja ei poliitilisi ega majanduslikke näitemänge. Ja meid tagajärgedega hirmutada pole ka vaja. Me teame kõiki tagajärgi. Ei ole vaja hirmutada meid ameeriklaste, natolastega. Ameeriklased ega natolased ei ole siia 33 meest saatnud, kui jutt juba sellele läks.”

Valgevenes vahistati 29. juulil 33 väidetavat Vene erasõjafirma Wagner palgasõdurit, kelle eesmärk olevat olukorra destabiliseerimine 9. augustil toimuvate presidendivalimiste eel.

Ukraina on asjaga seotud seetõttu, et osa vahistatutest on osalenud sõjategevuses Donbassis ja nad võidakse Ukrainale välja anda.

Moskvas eitatakse kavatsust sekkuda Valgevene siseasjadesse ja on väljendatud lootust, et vahistatud vabastatakse kiiresti. Venemaa võimude väitel olid erasõjafirma võitlejad läbi Minski teel kolmandasse riiki ega teinud midagi seadusevastast.

Oma 4. augusti kõnes rahvale ja parlamendile ütles Lukašenka, et vahistatud on tunnistanud, et ei kavatsenud kolmandasse riiki lennata, vaid olid saadetud Valgevenesse käsuga „oodata”.