Lukašenka põhjendas oma puudumist sellega, et sama päeval leiab Minskis aset samuti paraad, millest on ta kohustatud osa võtma, vahendab Lenta.ru.

Lukašenka rääkis laupäeval reporteritele, et Valgevene pealinnas Minskis leiab aset samasugune paraad, "nagu Moskvas". Valgevene juhi sõnul ei oleks aktsepteeritav, et vägede ülemjuhti ei ole kohal, kui sõjavägi tänavatel marsib ja pidutseb. Lukašenka väitis isegi, et see olevat Põhiseaduses kirjas, et vaid president saab vägede paraadi vastu võtta ja keegi teda asendada seega ei saa.

Samas ei välistanud Lukašenka võimalust, et külastab delegatsiooniga Moskvat 7-8 mail ning paneb "Vene rahva ja teiste ühtsuse märgiks" pärja tundmatu sõduri hauale.

Lukašenka mõistis aga hukka need riikide liidrid, kes lubasid algselt tulla pidustustele, ent siiski ütlesid ära. Ainuke vabandus saab Valgevene juhi sõnul olla vaid see, et riigipeadel on "kodus kiire" ja nad kavatsevad seda püha siiski väärikalt tähistada. 

Vastasel juhul tuleks seda vaadata, kui rünnakut nõukogude ja Ida-Euroopa rahva vastu. "Ida-Euroopa, mille me vabastasime," ütles Lukašenka.

President Putin on öelnud, et riikide liidrid on oma otsustes vabad, kuid Vene riigipea nentis 16. aprillil, et mõned kutsest keeldunutest peaksid häbi tundma.

Kremli kutse on praeguseks tagasi lükanud Soome, Poola, Lõuna-Korea, Montenegro, Israeli, Bulgaaria, Moldova, Leedu, Läti, ja Eesti presidendid. Saksamaa kantsler Angela Merkel külastab Venemaad vaid 10. mail.

Paraadile on lubanud väidetavalt tulla siiski 25 riigi esindajad, sealhulgas Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja Hiina juht Xi Jinping.