Reaktsioonina pantvangikriisile keelas välisministeerium riigi kodanikel sõjast lõhestatud maale reisida ning õhutab juba seal viibivaid Lõuna-Korea elanikke tagasi koju pöörduma.

Välisministeeriumi esindaja Han Jye-Jion ütles, et Afganistan on lisatud uude keelatud riikide nimekirja, mis jõustub homme. Ilma vastava loata riiki reisimise eest võidakse inimene vangistada kuni aastaks või nõuda talt kuni kolme miljoni won’i (üle 36 000 krooni) suurune trahv.

Varem on nimekirja kuulunud vaid Iraak ja Somaalia. „Me soovitame tungivalt Afganistanis viibivatel kodanikel sealt tagasi pöörduda,” öeldakse ministeeriumi avalduses.

Ministeeriumi hinnangul on praegu Afganistanis umbes 400 lõunakorealast — u 200 rahuvalvajat ning u 200 tsiviilisikut.

Talibani mässajad on lubanud tappa 23 röövitud lõunakorealast, kui Kabul ei vabasta 23 vangistatud mässulist.

Samuti nõutakse, et Seoul tooks riigist välja 200 sõdurit, kes teenivad seal USA juhitud missiooni koosseisus.

Pühapäeva õhtul pikendasid mässulised pantvangide eest esitatud nõudmiste täitmiseks ette nähtud tähtaega 24 tunni võrra.

Seouli valitsus on kinnitanud kava tuua väed Afganistanist välja selle aasta lõpuks.

Välisministeerium ütleb, et Seoul on kontaktis röövijatega „erinevate otseste ja kaudsete kanalite” kaudu.

Möödunud nädalal röövitud pantvangid on enamuses 20tes ja 30tes eluaastates naised, kes olid bussis teel Kandaharist Kabuli. Nad kuuluvad Seouli äärelinnas tegutseva presbüterliku kiriku kogudusse.

Nii valitsus kui röövitute perekonnad on rõhutanud, et rühm oli humanitaarabimissioonil, mitte evangeeelsel misjonireisil.

Lõuna-Korea suurim protestantide ühendus, Riiklik Kirikute Nõukogu, pöördus pühapäeval Talibani poole, et see vabastaks pantvangud, kes „olid vaid aitamas lapsi ja haiguste käes kannatavaid Afganistani inimesi”.

Ka paluti kohalikel kirikutel hoiduda evangeelsest tegevusest Afganistanis ning teistes sõjast rüüstatud riikides.

Seouli ametnikud teatasid, et röövitud inimesed pakkusid aastakümneid kestnud sõjas kannatanud riigi elanikele tasuta meditsiini- ja haridusabi.

Pantvangi võetute perekonnad lükkasid tagasi mõnelt poolt välja öeldud kriitika, nagu oleksid nad asunud hoolimatult ohtlikule misjoniretkele.