„Lõuna-Sudaani rahvas kannatab ja ometi hoolivad mõned ametnikud ainult iseendast,“ kirjutas president Kiir, teatab BBC News.

Värskelt iseseisvunud riik vajab hädasti raha, sest naftatootmine seiskus vaidluse tõttu Sudaaniga. Naftatulud moodustavad 98 protsenti Lõuna-Sudaani sissetulekutest.

3. mail kirjutatud kirjas ütleb Kiir: „Hinnanguliselt neli miljardit dollarit on kadunud või lihtsamalt öeldes, praeguste ja endiste ametnike ning valitsusametnikega lähedastes sidemetes olevate korrupmeerunud isikute poolt varastatud. Enamik sellest rahast on riigist välja viidud ja hoiustatud välisriikide arvetele. Mõned on ostnud vara, mille eest on tihti makstud sularahas.“

Lõuna-Sudaani informatsiooniminister ütles Reutersile, et üle kahe miljardi dollari läks kaduma tuntud skandaalis, mis puudutas riigi põhitoidust sorgot.

Lõuna-Sudaan on üks Aafrika vähem arenenumaid maid. Seal on vähe sillutatud teid ning olukord tervishoius ja hariduses on vilets.

President Kiir süüdistas Lõuna-Sudaani ametnikke ühise nägemuse reetmises, mis peaks olema riigi olukorra parandamine.

Kiir kirjutas, et kuigi paljud seltsimehed on pikas iseseisvusvõitluses hukkunud, „unustasime me võimule saades, mille eest me võitlesime ning hakkasime endale rahva kulul rikkust koguma“.

Kirjas lubati amnestiat kõigile, kes raha tagastab.