Lõuna-Sudaani referendumikomisjon teatas esmaspäeval Hartumis, et iseseisvust pooldas 98,83 protsenti hääletanutest ehk 3 792 518 inimest. Selle vastu oli vaid 44 888 inimest, teatab BBC News.

Sudaani president Omar al-Bashir teatas esmaspäeval, et aktsepteerib referendumi tulemust, sest see esindab Lõuna-Sudaani inimeste tahet.

Lõuna-Sudaani juht Salva Kiir lubas tulevikus Hartumiga koostööd teha ja lisas, et põhja ja lõunat ühendavad paljud asjad.

Viimase poole sajandi jooksul on lõunasudaanlased pidanud Hartumiga kaks hävitavat sõda, milles on hinnanguliselt hukkunud üle kahe miljoni inimese.

Lõuna-Sudaan peab end kultuuriliselt, usu poolest ja rahvuslikult põhjast erinevaks ning väidab, et on olnud aastaid diskrimineeritud.

Ees ootavad läbirääkimised vaidlusaluse Abyei piirkonna, kodakondsuse, juriidiliste küsimuste ja naftavarude üle.

Vaatamata rikkalikele naftavarudele on Lõuna-Sudaan üks vähem arenenud piirkondi maailmas. Kui riik juulis iseseisvub, ootavad ees tohutud probleemid, kuigi esimene emotsioon on loomulikult suur rõõm. Ametlikult kuulutatakse Lõuna-Sudaani iseseisvus välja 9. juulil 2011.