Laeva 69-aastane kapten Lee Joon-seok ja teised meeskonnaliikmed on vahistatud süüdistatuna hooletuses. Lee'le esitati lisaks süüdistus liige järsus kursi muutmises ilma kiirust maha võtmata, vahendab Reuters.

Lõuna-Korea telejaam KBS teatas laeva meeskonna ja mereliikluse juhtide raadioside ümberkirjutusele viidates, et reisijatele öeldi korduvalt, et nad paigale jääksid.

„Jääge sinna, kus te olete. Ärge liikuge. Kui te liigute, olete suuremas ohus,“ öeldi reisijatele.

Kolmandal tekil viibinud meeskonnaliikmed üritasid pool tundi raadiosaatja abil sillalt nõu küsida, kas ei peaks andma käsku laevalt lahkumiseks.

Keegi ei vastanud.

„Sel ajal ei saanud me kinnitust, milline oli olukord sillal,“ ütles üks meeskonnaliige KBS-i vahendusel. „Me üritasime üha uuesti selgust saada, aga... et sillalt ei tulnud mingeid juhiseid, järgis meeskond kolmandal tekil manuaali ja edastas teateid „Jääge sinna, kus te olete“. Vähemalt kolm korda.“

Paljud pardal olnud lapsed ei seadnud vanemate inimeste korraldusi kahtluse alla, nagu on Korea ühiskonnas kombeks. Nad maksid sõnakuulelikkuse eest eluga.

Kapten Lee ise ei olnud sillal, kui tehti liiga suurel kiirusel pööre. Navigeerimine oli antud 26-aastase kolmanda abi kätte, kes vastutas reisi selles osas laeva eest esimest korda.

Lõuna-Korea viimase 20 aasta rängima laevaõnnetuse kinnitatud ohvrite arv ületas teisipäeval saja piiri, kuid üle 200 inimese on endiselt kadunud.

Parvlaeval Sewol hukkunute arv oli teisipäeva varahommikuks kohaliku aja järgi 104, pärast seda kui sukeldujad olid vrakist välja toonud veel 17 surnukeha. Esmaspäeval toodi alusest välja 28 surnukeha, vahendab Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap.

Laeva pardal olnud 476 inimesest vaid 174, sealhulgas kapten ja enamik meeskonnast päästeti.

Kui ilm paraneb jätkatakse otsinguid ööpäevaringselt. Kokku on mobiliseeritud 212 alust, 34 õhusõidukit ja 550 päästetöötajat.