Lõuna-Korea teatas, et saatis õhku hävituslennukid, mille ülesanne oli teha kindlaks igasugune Põhja-Korea-poolne vastutegevus tund aega kestnud õppuste ajal. Põhja-Korea vastulöögist esialgu mingeid märke pole, teatab Associated Press.

ÜRO julgeolekunõukogu arutas olukorda Korea poolsaarel erakorralisel istungil, kuid kokkuleppele ei jõudnud, teatab BBC News.

ÜRO julgeolekunõukogu alalised liikmed on Lõuna-Korea õppuste küsimuses kahte leeri jagunenud. Hiina ja Venemaa kutsuvad Lõuna-Koread üles õppused ära jätma, kuid USA teatas, et tema liitlasel on täielik õigus valmistuda korralikult tulevasteks provokatsioonideks.

Yeonpyeongi saare elanikel kästi esmaspäeva hommikul pommivarjenditesse minna. See on enne selles piirkonnas toimuvaid sõjaväeõppusi tavaline protseduur.

Õppuste algust lükkas edasi paks udu.

Põhja-Korea on teatanud, et vastab õppustele ennustamatu kaitselöögiga lõunakorealaste pihta, mis on hävitavam kui 23. novembril toimunu, kui Põhja-Korea tules hukkus samal saarel neli lõunakorealast.

Lõuna-Korea lubas omalt poolt viivitamatult ja otsustavalt vastata igasugusele Põhja-Korea reageeringule.

Juhul kui Põhja-Korea ründab, viiakse kõrgeimasse valmisolekusse Lõuna-Korea õhujõudude hävitajad F-15K ja KF-16.

Yeonpyeongi saarel elab tavaliselt 1300 inimest ning seal paikneb sadu merejalaväelasi, kuid enamik tsiviilelanikest on nüüdseks mandrile põgenenud.