"Praegust provokatsiooni võib pidada tungimiseks Lõuna-Korea territooriumile. Tegelikkuses on valimatud rünnakud tsiviilisikute pihta surmtõsine asi," ütles Lee oma külaskäigul sõjaväe peakorterisse, kirjutab Yonhap News.

Põhja-Korea tulistas täna hommikul sadakond suurtükimürsku Yeonpyeong'i saarele, tappes kaks Lõuna-Korea mereväelast ja vigastades veel enam kui kümmet inimest, teiste seas ka kolme tsiviilisikut. Saarel elab umbes 1600 tsiviilisikut.

Lõuna-Korea sõjavägi alustas viivitamatult vasturünnakut, tulistades umbes 80 suurtükimürsku Põhja-Korea rannikule. Tulevahetus kestis umbes tund. Tegemist oli esimese otsese Lõuna-Korea maismaale suunatud suurtükirünnakuga pärast Korea sõja lõppu 1953. aastal.

"Hoolimatud rünnakud Lõuna-Korea tsiviilisikute vastu ei ole aktsepteeritavad, eriti veel seetõttu, et Lõuna-Korea annab Põhja-Koreale humanitaarabi," ütles president. "Selliste rünnakute eest tsiviilisikute pihta on vaja vastata. Meie sõjavägi peab näitama seda ennemini läbi tegevuse kui läbi avalduste ja kõneluste.

"Ma arvan, et hiiglaslik kättemaks on vajalik muutmaks Põhja-Korea uue provokatsiooni jaoks võimetuks," kinnitas Lee.