Lõuna-Korea kaitseministeerium teatas, et Põhja-Koreal arvatakse 2016. aasta lõpu seisuga olevat umbes 50 kilogrammi relvakõlbulikku plutooniumi, mida piisab umbes kümne relva valmistamiseks. Kaheksa aastat tagasi arvati Põhja-Koreal olevat umbes 40 kilogrammi relvakõlbulikku plutooniumi, vahendab AFP.

Põhja-Koreal on lõunanaabri kaitseministeeriumi teatel olemas ka märkimisväärne võime toota kõrgelt rikastatud uraani, kuid selle varude suurusele hinnangut ei antud, viidates läbitungimatule salastatusele, mis Põhja-Korea uraaniprogrammi ümbritseb.

USA mõttekoda Institute for Science and International Security hindas juunis, et Põhja-Korea kogu tuumaarsenal ei ole suurem kui 21 pommi (2014. aastal 10-16 pommi). Hinnang põhineb plutooniumi- ja uraanivarude suuruse hinnangul.

Põhja-Korea on suurendanud plutooniumivarusid, käivitades taas tuumareaktori Yongbyonis, teatas Lõuna-Korea kaitseministeerium.

Tuumapommi valmistamiseks sobivat plutooniumi saadakse kasutatud tuumakütusest.

Kim Jong-un ütles oma uusaastakõnes, et Pyongyang on mandritevahelise ballistilise raketi väljaarendamise viimases staadiumis. Selline rakett võib ohustada ka USA territooriumi.