Lõuna-Korea luureteenistused on Kim Jong Ili surma ametlikud asjaolud kahtluse alla seadnud. Parlamendiliikmetele väideti, et ta ei saanud surra teel olles, sest tema rong seisis kogu nädalavahetuse. Ametnikud väidavad, et see lugu võidi välja mõelda, et kinnistada Kimi mainet armastatud juhina, kes on pühendunud oma rahvale, kirjutab ajaleht The Guardian.

Lõuna-Korea rahvusliku luureteenistuse direktor Won Sei-hoon väitis, et Kim Jong Ili rong ei lahkunud kogu nädalavahetuse jooksul Pyongyangi jaamast. Ta viitas seejuures USA satelliidifotodele.

„Me pidasime arvet Kimi liikumise kohta kuni neljapäevani, kuid alates reedest ei suutnud me tema asukohta kindlaks teha,“ ütles Won. „On märke selle kohta, et ta püüdis kuhugi minna [laupäeva hommikul], aga suri.“

Anonüümseks jäänud luureametnik lisas: „Me usume, et ta suri kodus.“

„Surm rongis on ilmselt parim lugu, mida Põhja-Korea režiim võib kasutada Kimi näitamiseks rasket tööd tegeva juhina, kes töötas rahva heaks kuni surmahetkeni. Põhjakorealased tunnevad, et on suur vahe kergel ja rahulikul surmal oma voodis ning surmal tööpostil kaugel kodust,“ ütles Lõuna-Korea kõrge luureametnik ajalehele Chosun Ilbo.

Pyongyangile ja Pekingile lähedane allikas teatas, et armee on lubanud toetada „suurt mantlipärijat“ ning anonüümne Lõuna-Korea allikas väitis, et Kim Jong Un andis oma esimese sõjalise käsu – üksuste baasi tagasipöördumise kohta – juba enne, kui tema isa surmast ametlikult teatati.

Kim Jong Un on ka isa leinamisel juhtrolli enesele võtnud. Ametlik meedia teatas, et Pyongyangis on pärast Kim Jong Ili surmast teatamist monumentide ja memoriaalide juurde kogunenud üle viie miljoni põhjakorealase.

Sydney ülikooli Põhja-Korea ekspert Leonid Petrov ütles, et otsustava tähtsusega on see, milliseid uusi rolle Kim Jong Un enesele võtab ja kuidas teised võtmepositsioonid mehitatakse.

Põhiküsimus on, kas Kim Jong Un võtab isa koha riikliku kaitsekomisjoni esimehena.

„Kui see on Jang Song Thaek [noore kindrali onu ja kaitsekomisjoni aseesimees], tähedab see seda, et Kim Jong Un on rohkem tseremoniaalne figuur. Kui Kim asub kohe esimehe kohale – mis oleks loogiline – on ta väga kindlalt juhiistmel,“ märkis Petrov.