Seismilise aktiivsuse epitsenter, mis asus vaid ühe kilomeetri sügavusel maa all, oli lähedal Põhja-Korea teadaolevale tuumapolügoonile, vahendab Reuters.

„Lõunakorealased informeerisid meid, et on toimunud tuumakatsetus,“ ütles ÜRO julgeolekunõukogu anonüümseks jäänud diplomaat Reutersile.

Rahvusvaheline tuumakatsetuste jälgimise agentuur teatas, et seismilise sündmuse asukoht langes enam-vähem kokku 2006. ja 2008. aasta Põhja-Korea tuumakatsetuste toimumiskohaga ning sellel olid selgelt plahvatusele viitavad tunnused.

Põhja-Korea, kes on viimasel ajal kolmanda tuumakatsetusega ähvardanud, teatas esmaspäeval Pekingile ja Washingtonile plaanist katsetus läbi viia, teatas, Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap.

Seismiline aktiivsus pole Põhja-Koreale looduslikult iseloomulik ning võib kuluda tunde või isegi päevi, et teha ametlikult kindlaks, et tuumakatsetus toimus.

Lõuna-Korea kaitseministeerium teatas, et Põhja-Korea seismiline sündmus võis olla 6-7-kilotonnise tuumaplahvatuse tagajärg. Lõuna-Korea president Lee Myung-bak kutsus kokku rahvusliku julgeoleku nõukogu istungi.

Põhja-Korea teatas plaanist korraldada kolmas tuumakatsetus vastuseks jaanuaris kehtestatud ÜRO sanktsioonidele, mis on karistus detsembrikuise raketistardi eest. Satelliidifotodelt on aga näha, et ettevalmistusi on tehtud üle aasta.