Otsus Zuma „tagasi kutsuda” järgnes ANC kõrgete ametnike maratonläbirääkimistele, mis kestsid täna varaste tundideni, vahendab BBC News.

Kui 75-aastane Zuma endiselt alla ei anna, seisab ta silmitsi usaldushääletusega parlamendis, mille ta peaks kaotama.

Zuma on olnud Lõuna-Aafrika Vabariigi president alates 2009. aastast, kuid teda on pidevalt saatnud korruptsiooniskandaalid.

Zuma on olnud üha suurema surve all alates detsembrist, kui Cyril Ramaphosa vahetas ta välja ANC esimehe kohal.

2016. aastal otsustas Lõuna-Aafrika Vabariigi kõrgeim kohus, et Zuma rikkus põhiseadust, sest ei maksnud tagasi riigi raha, mille kulutas oma elupaigale.

Eelmisel aastal otsustas kõrgeim apellatsioonikohus, et Zumale tuleb esitada süüdistus 18 korruptsiooni-, pettuse-, räkiti- ja rahapesukuriteos seoses 1999. aasta relvatehinguga.

Viimati on Zuma populaarsuse langusele kaasa aidanud tema sidemed rikka India päritolu Gupta perekonnaga, kes on väidetavalt valitsuse otsuseid mõjutanud.

Vaatlejate sõnul on Zumal väga keeruline ametlikku tagasikutsumist eirata. Siiski ei ole ta seadusega kohustatud tagasi astuma ja võib tehniliselt presidendina jätkata, vaatamata oma enda erakonna usalduse kaotamisele.

Kui Zuma siiski tagasi ei astu, ootab teda ees usaldushääletus parlamendis, mille kuupäev – 22. veebruar – on juba paika pandud.