Liibüa ülemkohus peab täna vaatama läbi surmamõistetute viimase apellatsiooni, kuid Gaddafi fond teatas eile, et kriisile on leitud “majanduslik lahendus”, kirjutab BBC.

Liibüa võimud süüdistavad viit Bulgaariast pärit medõde ning üht palestiinlasest arsti, et need nakatasid 1998. aastal Benghazi haiglas sihilikult HI-viirusega üle 400 lapse. Kuus meedikut mõisteti esimest korda surma 2004. aastal ning teist korda pärast asja edasikaebamist 2006. aastal.

Meedikud ise ütlevad, et nad on süütud ning, et neid on tunnistuste saamiseks piinatud.

Protsessi ajal teatas üks tunnistaja, arst Luc Montagnier, kes aitas HI-viirust isoleerida, et epideemia algas haiglas juba enne seda, kui süüdistatavad seal tööle asusid.

Viimaste kuude jooksul on EL astunud mitmeid diplomaatilisi samme selleks, et meedikud vabastataks. Asjasse on kaasatud ka USA ning ka president George Bush palus selle aasta juunis meedikute vabastamist.

Liibüa poolel on aga nakatunud laste perekonnad nõudnud maksimaalset karistust.

Tripoli valitsus on keerulises olukorras, kuna soovib ühelt poolt parandada sidemeid läänega, teiselt poolt aga kaitsta riigi õigussüsteemi.

Eile teatas aga asja vahendanud Gaddafi Fond, et küsimusele on leitud „majanduslik lahendus”, mis rahuldab kõiki osapooli. Leppe üksikasju ei ole täpsustatud.