May avaldas valmisolekut leiboristidega läbirääkimisi pidada teisipäeval pärast maratonistungit oma kabinetiministritega, langetades selle otsuse mõistmises, et lahkumisleppe heakskiitmiseks ei piisa tooride ja leiboristidest ärahüpanute häältest, vahendab ajaleht The Guardian.

Tundub aga, et läbirääkimised ei kujune üle kivide ja kändude. Eile teatas leiboristide partei avalduse, milles kritiseeris peaminisrit suutmatuses tuua lauale uut võimalust Euroopa Liidus lahkumiseks ja soovimatuses jõuda kompromissini.

„Me kutsume peaministrit üles tulema välja reaalsete muutustega oma (lahkumis-)leppesse, saavutamaks alternatiiv, mis suudaks saavutada toetuse parlamendis ja taasühendada kodumaa,“ ütles opositsioonilise Töölispartei pressiesindaja.

Avalduse kutsus esile peaminister May reedehommikune kiri Euroopa Ülemkogu president Donald Tuskile, milles ta esitas ametliku palve lükata lahkumiskuupäev edasi 30. juunini, hoolimata sellest, et parteidevahelisi läbirääkimisi sel teemal alles peeti.

Euroopa Liidu poliitikutele tuli seesuguse sisuga palve suure üllatusena, sest May ei esitanud ühtki selgitust, kuidas ta leiab leppele selleks ajaks toetuse. Euroopa Liit ise eelistaks märksa pikemat viivitusperioodi, mis kestaks vähemalt aasta ja eeldaks ka eurovalimiste korraldamist Suurbritannias.

Ajapikenduse küsimust arutatakse järgmise nädala Euroopa Ülemkogul. Kui EL keeldub Suurbritanniale ajapikendust andmast, seisaks ees kõige karmim võimalik Brexit ehk leppeta lahkumine. Ainus võimalus seda vältida oleks sel juhul veel vaid Brexiti täielik tühistamine.

Teadaolevalt parteideülesed läbirääkimised siiski jätkuvad. Toorist rahandusminister Philip Hammond ütles, et valitsusel ei ole kõnelustel leiboristidega punaseid jooni. „Täna loodame vahetada leiboristidega veel seisukohti, protsess jätkub ja usume, et jõuame mingisugusele kokkuleppele,“ ütles ta.