Õigusaktid võeti vastu Varssavis parlamendi alamkojas häältega 233-205, vahendab uudistekanal BBC.

Vaid mõni tund pärast seda, kui Euroopa Komisjon kutsus Poolat üles kavandatud muudatusi uuesti läbi vaatama.

Meeleavaldajad kogunesid selle kuu alguses üle Poola, et protestida vastuolulise seaduse vastu.

Kolmapäeval hoiatas riigi ülemkohus, et Poolal võib oma reformide tõttu tulla Euroopa Liidust lahkuda.

Eelnõu jõuab järgmisena senatisse ehk parlamendi ülemkotta, mille saadikud ei saa seda küll blokeerida, kuid võivad selle vastuvõtmisega venitada.

Ultrakonservatiivse Õiguse ja Õigluse (PiS) partei valitsuse poolt vastu võetavate õigusaktide kohaselt saab kohtunikke karistada "poliitilise tegevuse" eest.

Kohtunikele, kes seavad kahtluse alla kohtunike nõukogu poolt ametisse nimetatud teiste kohtunike legitiimsuse, võidakse määrata trahv, nende palku alandada või mõnel juhul nad vallandada.

PiS muutis 2018. aastal seadust, võimaldades parlamendi alamkojal - mida ta kontrollib - valida kohtunike nõukogu liikmed.

PiS väidab, et Poola vajab reforme korruptsiooni vastu võitlemiseks ja kohtusüsteemi efektiivsemaks muutmiseks, leides, et seda kummitab endiselt kommunismiajastu. Samuti nõuab partei, et teised Euroopa Luidu riigid lubaksid poliitikutel kohtunike valimisel osaleda.

Kuid kriitikud kardavad, et see on Poola kohtusüsteemi iseseisvust kärpinud. Euroopa Liit on süüdistanud erakonda kohtusüsteemi politiseerimises alates selle võimuletulekust 2015. aastal.

Reedel kirjutas Euroopa Komisjoni asepresident Vera Jourova Poola presidendile, peaministrile ja parlamendi esindajatele, kutsudes neid enne seadusemuudatuse vastuvõtmist nõu pidama juriidiliste ekspertidega ja paluma neil mitte rikkuda EL-i õigusnorme.

ÜRO inimõiguste ülemvoliniku pressiesindaja ütles, et seadus "võib õõnestada veelgi Poola kohtusüsteemi niigi tugevalt vaidlustatud sõltumatust".

Valitsuspartei võttis seaduseelnõu vastu pärast tormist parlamendiistungjärku, mis kestis pisut enam kui 24 tundi.

Opositsiooniparteide liikmed hüüdsid "Häbi!", kuna justiitsminister Zbigniew Ziobro nimetas kohtunikke privilegeeritud kasti kuuluvateks inimesteks, kes eiravad kodanike huve.

Minister ütles, et kohtunikel ei saa olla õigust kahtluse alla seada sadade äsja ametisse nimetatud kohtunike staatust, kelle valis välja nüüd valitsemispartei kontrolli all olev nõukogu.

Mõned kohtunikud on seda juba teinud pärast seda, kui Poola ülemkohus otsustas, et nõukogu ei ole iseseisev organ.