Putin kohtus isase lumeleopardiga varem sel kuul, kui ta külastas Siberis Hakassias asuvat lumeleopardide säilitamisega tegelevat asutust, vahendab Daily Telegraph.

Lumeleopard Mongol püüti kinni nädal varem umbes 160 kilomeetri kaugusel Krasnojarski krais.

Putin saabus kohtumisele mootorsaanil. Mitu päeva varem kinni püütud Mongolit kaaluti, mõõdeti ning talle pandi kaela ümber raadiosaatjaga rihm. Pärast seda tehti loomast ja peaministrist kohustuslikud pildid.

Leopard viidi lennukiga tagasi kohta, kus ta kinni püüti ja lasti tagasi loodusesse.

Ohustatud loomaliigid, eriti, kui tegemist on kiskjatega, on Putini lemmikud ja teda on varem nähtud märgistamas jääkarusid, tiigreid ja vaalu.

Lumeleopardid on ühed maailma ohustatuimad loomad. Neid on Venemaal vaid umbes 100.

Vene teadlased küsivad aga, miks püüti Mongol kinni oma kodus looduskaitsealal, lennutati 160 kilomeetri kaugusele naaberregiooni ja hoiti vangistuses nädal aega kuni Putini visiidini 19. märtsil.

Ametliku seletuse järgi leidsid teadlased looma kehalt jahimehe püünise tekitatud rebendid ja värsked näovigastused, mida nimetati ilmselt innaaja võitluste tulemuseks, ja otsustasid Mongolit ravida.

Ajaleht Novaja Gazeta kirjutas aga, et püünis oli teadlaste enda oma ja näovigastused sai loom põgenemiskatsel. „Püüdes vabadusse pääseda, murdis ta vastu metallpuuri nina,” kirjutas ajaleht, viidates sõltumatutele vaatlejatele.

Putini pressiesindaja väitis, et Mongol oli haige ja väited, et looma hoiti vangistuses Putini jaoks, on alusetud.

Suure skeptilisusega räägitakse Putini heast õnnest, sest ta juhtub alati kogemata haruldaste liikide otsa koperdama, kui ta kuhugi looduskaitsealale läheb. Looduskaitsjad viskavad selle üle iroonilisi nalju.

Üks Putini kuulsamatest fotosessioonidest oli 2008. aastal emase tiigriga, kes jäi püünisesse just sel hetkel, kui Putin Kaug-Idas sealset tiigrite säilitamise asutust külastas. Tiiger olevat kütkeist lahti pääsenud ja oma vangistajaid rünnanud, kuid Putin olevat kõik uinutipüssiga päästnud.

„Mõned meie pargivalvurid ei näe kogu elu ühtki tiigrit,” ütles üks Vladivostokist pärit tiigritekaitsja hiljem. Haruldasi loomi loetakse nende lumele jäetud jälgede järgi.