27-aastast Khuram Butti käsitleti võimude poolt kui „madalat prioriteeti“, hoolimata sellest, et tal oli seos 7/7 pommitaja Mohammed Siddique Khani kontaktisiku ja Euroopa ühe kuulsaima vihajutlustaja Anjem Choudaryga.

Ühendkuningriigi politsei pidi esmaspäeval avalikkusele tunnistama, et saareriigi kodanik Butt, kes oli üks kolmest terrorirünnaku läbiviijatest, oli võimude aktiivse uurimise all, kuni suutis prioriteetsuselt langeda, sest jäi vajaka luureinformatsiooni tema võimalikest rünnakukavatsustest.

Ta oli üks saareriigi 3000 pühasõdalasest, kelle kohta on õiguskaitseorganitel käimas pea pooltuhat uurimist, kuid tema poolt kujutatava ohu taset madaldati. Mehe seotus ekstremistidega tõotab ainult suurendada kriitikat politsei ja Mi5 aadressil, kelle võimetus hoida ära juba kolmandat terroriõudust viimasel kümnel nädalal leiab laialdast arvustamist.

Butt, kahe väikese lapse isa, töötas teenindajana Ida-Londoni täielikult moslemite jõusaalis, mida juhib 41-aastane Sajeel Shahidi, Anjem Choudary võrgustiku liige, kes väidetavalt aitas korraldada relvatreeningu Lähis-Idas 7/7 terroristidele, kelle nelja enesetapurünnaku tagajärjel jättis pealinnas toona elu 52 inimest.

Shadid oli ajalehele teadaolevalt Butti lähedane sõber. Ta andis talle osalise koormusega töö oma jõusaalis Ummah Fitness, kus viimane sai võimaluse läheneda noortele üleskutsega radikaliseeruda.

Ta oli islamiühingu al-Muhajirouni toetaja, millel on seos kümnete terrorirünnakutega. Ühtlasi astus Butt üheskoos teiste Anjem Choudary järgijatega üles telekanali Channel 4 dokumentaalfilmis The Jihadis Next Door (džihadistid meie kõrval -toim). Choudary veedab oma päevi trellide taga seoses truudusevandumisega Islamiriigile.

Londoni politsei terrorismivastase võitluse osakonna juhi Mark Rowley jõudis äärmuslane nende huviorbiiti 2015. aastal, kuid vajalike andmete puudumisel tema prioteetsust langetati.