Sellise avalduse tegi täna Suurbritannia peaminister Gordon Browni kantselei ning Londoni seisukoht on tingitud eelmise kuu sündmustest Gruusias ja Venemaa sekkumisest sellesse konflikti, vahendavad välisagentuurid.

Briti valitsusjuhi esindaja sõnul tuleb Venemaa viimase aja tegevuse tõttu peatada EL-Venemaa lepingu üle peetavad läbirääkimised ning revideerida oma suhted Moskvaga. Londonis ollakse veendunud, et Vene võimude tegevuse pärast Lõuna-Osseetias tuleks euroliidu suhted Moskvaga täielikult üle vaadata.

Gruusia sündmustele pühendatud Euroopa Liidu tippkohtumise eel oli kuulda kuluaarides ka ettepanekuid kehtestamaks Venemaa suhtes sanktsioone. Hiljem lükkas eesistujariigi Prantsusmaa välisminister Bernard Kouchner selle info ümber ja ütles, et tippkohtumisel sanktsioonidest juttu ei tule.

Suurem osa euroliidu riikidest, aga ka Ameerika Ühendriigid hindavad Vene võimude tegevust Lõuna-Osseetias kui Gruusia vastast agressiooni.

Kriitika Moskva suhtes tugevnes veelgi kui president Dmitri Medvedev kirjutas alla seadlusele separatistliku Lõuna-Osseetia ja Abhaasia tunnustamise kohta. Lääneriigid nõudsid Venemaalt selle otsuse tühistamist ning Gruusia territoriaalse terviklikkuse tunnustamist.

Vene president Medvedev on aga juba kinnitanud, et tema otsus nende piirkondade sõltumatuse tunnustamise kohta ülevaatamisele ei kuulu.