Austraalia õigusfirma LHD kompensatsiooninõuet Venemaa ja Putini vastu Euroopa inimõiguste kohtus juhtiv Skinner ütleb, et on edus kindel, kuid tunnistab, et selle juhtumi arutamine kohtus, nagu Lockerbie juhtumi arutaminegi, võib võtta aastaid, vahendab Reuters.

Malaysia Airlinesi Boeing 777 kukkus alla Ukraina Vene-meelsete mässuliste käes olevale territooriumile 2014. aasta 17. juulil. Hukkusid kõik 298 pardal olnud inimest, sealhulgas 28 austraallast.

Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud lennuk tulistati alla Vene õhutõrjeraketiga, leidis Hollandi turvalisuse uurimisnõukogu (OVV) lõppraportis.

Skinneri sõnul pole tal Putini vastu midagi isiklikku, kuid Venemaa president on ennast ise ennast vastutajaks teinud oma ulatusliku kontrolli tõttu Vene riigi üle.

„Venemaal ei juhtu midagi, mida tema heaks ei kiida, ning seetõttu on tema teiste tegude eest vastutav,“ ütles Skinner esmaspäeval Sydneys Reutersile.

Skinneri sõnul toetavad tema kompensatsiooninõuet tunnistajate ütlused, videod, fotod, radariandmed ja lennujuhtide tegevuse salvestused.

„Kogu see materjal on saadaval ning isegi ilma Venemaa kaasabita olen ma kindel, öeldes, et need olid venelased, kes selle sündmuse esile kutsusid,“ ütles Skinner.

LHD esindab 16 ohvrit Austraaliast, Uus-Meremaalt ja Malaisiast ning 33 sugulast. Neist igaüks nõuab kümne miljoni dollari suurust hüvitist.