Hiina haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse arstide meeskond dr Yu Wangi juhtimisel teatas, et Nanjingis, Jiangsu provintsis avastati eelmise aasta detsembris ühes perekonnas kaks linnugripi juhtu, kirjutab The Times.

24-aastasel müügimehel tekkis palavik, külmavärinad, peavalu, kurguvalu ja köha. Teda raviti antibiootikumidega, kuid tema seisund halvenes ja ta viidi haiglasse, kus ta viie päeva pärast suri.

Vahetult enne surma võetud proovid näitasid, et mees oli nakatunud H5N1 linnugripi viirusega. Mehe isa, pensionil insener, läks haigestunud poega vaatama ning veetis hiljem kaks päeva temaga koos haiglas.

Isa haigestus nädal hiljem, kuid jäi pärast ravi ellu. Ta veetis haiglas 22 päeva.

Isalt ja pojalt võetud H5N1 viirusetüve proovid olid geneetiliselt identsed, välja arvatud üks väike muutus. Gripiviirus muteerub kiiresti, seega on fakt, et isalt ja pojalt võetud kaks proovi olid nii sarnased, tugev tõend, et viirus kandus pojalt isale.

On võimalik, et isa sai viiruse sõltumatult kui käis ühel teisel turul köögivilju ostmas. Seal tapeti kodulinde, kuid isa väidab, et ei läinud nende lähedusse.

Kõik teised linnugripi inimeselt inimesele kandumise juhud on samuti olnud veresugulaste vahel, mis viitab sellele, et H5N1 viiruse puhul võib olla olemas geneetiline vastuvõtlikkus.

Wendy Barclay Londoni Imperial College’i gripiviroloogia õppetoolist ütles, et kuigi on võimalik, et isa sai H5N1 viiruse oma pojalt, ei ole viroloogilisi tõendeid, et H5N1 viirus oleks muteerunud nii, et ta võiks vabalt kanduda ühelt inimeselt teisele.