Liibüa armee Gaddafile lojaalsed väeosad vastasid rünnakutele pealinna kaitsvatest õhutõrjerelvadest, vahendas BNS uudisteagentuuri AFP.

Pommid plahvatasid kui lennuk lendas üle Tripoli lõunaosa, kus asub Bab al-Aziziyah kasarmukompleks.

Liibüa teatas 48-st lääneriikide õhurünnakutes hukkunust

Liibüa riigitelevisiooni teatel sai laupäeva õhtul alanud lääneriikide õhulöökides surma vähemalt 48 ja vigastada 150 inimest; USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa on terve öö pommitanud Muammar Gaddafi režiimi rajatisi.

Tegemist oli esimese ametliku sõnumiga Liibüa võimudelt, kuid neid andmeid pole võimalik sõltumatult kinnitada.

Prantsusmaa sõjalennukid hävitasid laupäeval neli Liibüa valitsusvägede tanki ning USA ja Briti sõja- ning allveelaevadelt tulistati enam kui 20 erineva sihtkoha pihta kokku üle 110 Tomahawk-tüüpi tiibraketi.

USA riikliku julgeolekunõukogu kõrge ametniku teatel on Liibüa valitsusvägede õhutõrjesüsteemid "tõsiselt rivist välja löödud".

"Praegu on veel liiga vara ennustada, mida tema ja ta maaväed võivad tänaste rünnakute vastuseks teha," ütles tundmatuks jääda soovinud ametnik.

Gaddafi vägede õhutõrjeliinide vastu suunatud operatsioonist võtab osa viieliikmeline koalitsioon, kuhu kuuluvad peale Prantsusmaa, USA ja Suurbritannia ka Kanada ja Itaalia. Liitlased leppisid laupäeval Pariisis kriisitippkohtumisel kokku, kuidas jõustada ÜRO Julgeolekunõukogu neljapäeval vastu võetud resolutsioon Liibüa lennukeelutsooni kohta.

Iraagi sõja algusest saadik ei ole liitlasväed ühegi kolmanda riigi vastu sedavõrd suurt sõjalist jõudu kasutanud.

Araabiakeelne uudistekanal Al-Jazeera teatas ööl vastu pühapäeva, et Gaddafile lojaalsed väeüksused pommitasid taas mässuliste tugipunkti Benghazi piirkonda.