Mässuliste esindaja Abdelsalami sõnul jätkusid lahingud Tripoli tänaval ja Nakl Thaqeeli teel, mis viib sadamasse, vahendab BNS.

Mässuliste moodustatud Liibüa Rahvusnõukogu eestkõneleja Abdel Hafiz Ghoga ütles kolmapäeval, et kui võõrvägede kohalviibimine tagab tsiviilisikute julgeoleku, siis on nad liitlaste maavägede sissetoomisega nõus.

“Kui tsiviilisikute kaitsmist ja humanitaarabi liikumist ei saa korraldada ilma maavägedeta, siis me ei näe nende sissetoomises midagi halba,” tõdes Ghoga.

Liibüa mässuliste kõrge ametnik Misratas ütles päev varem, et sealsed ülestõusnud esitasid lääneriikidele ametliku palve sekkuda oma vägedega, kaitsmaks neid Muammar Gaddafi sõjategevuse eest.

Nuri Abdullah Abdullati ütles ajakirjanikele, et nad paluvad Prantsuse ja Briti sõdurite saatmist “humanitaarpõhimõtete” alusel.

“Kui nad ei tule, siis me sureme,” sõnas ta.

Misrata mässulistel ei ole otsekontakte koalitsioonijõududega. Abdullati ütles, et palve edastati mässuliste rahvuslikule üleminekunõukogule Banghaziz eelmisel nädalal, kuid seni pole vastust saadud.

ÜRO teatas kolmapäeval, et Liibüa valitsusväed on rünnakutes Misrata linnale väidetavalt kobarpomme ja raskerelvastust kasutades põhjustanud palju tsiviilohvreid, see võib rahvusvahelise õiguse kohaselt sõjaroimaks kvalifitseeruda. ÜRO inimõiguste ülemvolinik Navi Pillay kutsus Misrata piiramist lõpetama ja mõistis rünnakud hukka.

“Rahvusvahelise õiguse kohaselt on meditsiiniasutuste tahtlik ründamine sõjaroim ning tsivilistide tahtlik ründamine või hoolimata ohtu seadmine võib samuti rahvusvahelise inimõiguse või rahvusvahelise humanitaarõiguse rängaks rikkumiseks kvalifitseeruda,” ütles Pillay.

Liibüa riigijuhi Muammar Gaddafi poja sõnul valmis riigi uus põhiseadus, mis hakkab kehtima pärast seda, kuid mässulised on alistatud.

“Liibüa ei naase sinna, kus ta kunagi oli,” vahendas telekanal Al Arabiya Saif al-Islami sõnu. “Esimese rahvadžamahirija aeg on läbi ja uus põhiseadus on koostatud.”

Saif al-Islam süüdistas ülestõusnuid “võimu ja naftarikkuse” nimel tegutsemises. Tema sõnul jääb ta isa mässuliste vastu püsima.