Valvurid lukustasid esmaspäeva pärastlõunal külmkambrit ümbritseva tara väravad ja lõpetasid inimeste sisselubamise, vahendab BNS.

Tuhanded liibüalased käisid seni riigi suuruselt kolmanda linna Misrata köögiviljaturu külmkambris oma silmaga veendumas, et diktaator on tõepoolest surnud.

Surnukehade väljapanemise lõpetamine võib viidata, et otsus Gaddafi matmise kohta on lähedal, samuti võisid laibad kujutada endast juba terviseohtu. Otsust piirkond avalikkusele sulgeda kinnitas kaks rahvusliku üleminekunõukogu (NTC) ametnikku.

Veel enne sulgemist möödus külmkambrist pidev inimestevool, kuid rahvast oli siiski vähem kui eelmistel päevadel, kui külmkambrit ja selles roiskuvat kolme laipa külastas tuhandeid inimesi. Kuna külmkambri uks oli uudishimulike sisselaskmiseks pidevalt lahti, ei suutnud külmutusmehhanism laipade kiiret lagunemist peatada. Valvurid jagasid inimestele haisu vastu maske ning piserdasid surnukeha öösiti desinfektsioonivahendiga.

Gaddafi ja tema poeg tabati ja tapeti neljapäeval oma sünnilinna Surti lähedal. Vangi võeti mõlemad elusana, kuid liibüalased ei tunne eriti muret ei nende tapmise ega surnukehade pika väljapaneku pärast. Islamitavad nõuavad surnu matmist ühe päeva jooksul.

Gaddafi-vastaste jõudude liitlased välisriikides on aga väljendanud meelepaha Gaddafi kohtlemise pärast nii tabamise kui ka tapmise järel ning kardavad, et Liibüa uued liidrid ei pruugi kinni pidada oma lubadusest austada inimõigusi. Gaddafi matmine on viibinud NTC siserühmituste erimeelsuste tõttu matmispaiga üle. NTC juhid soovivad matta Gaddafi salajasse paika, et see ei muutuks tema toetajate pühamuks. Gaddafi hõim on palunud surnukeha neile välja anda. Oma testamendis avaldas Gaddafi soovi, et ta maetaks Surti.

NTC juht Mustafa Abdel Jalil ütles esmaspäeval, et Gaddafi surnukeha edasise saatuse otsustamiseks on moodustatud komitee, mis järgib Liibüa usuvõimude juhtnööre. Egiptuse uudisteagentuuri teatel otsustas Liibüa usudekreetide amet, et Gaddafi polnud moslem, kuna ta eitas prohvet Muhamedi õpetusi, ning seetõttu ei tohiks teda islami tavade kohaselt matta.