Soojale vastuvõtule eelnesid relvakokkupõrked Liibüa liidrile Muammar Gaddafile lojaalsete väeüksustega, kui mässulised lähenesid Tripolile lääne pool paiknevate Nafusa mägede poolt. Ülestõusnud vallutasid veidi varem pealinnast 27 kilomeetri kaugusel asuva sõjaväeosa ja vabastasid sealses vanglas hoitud vangid, vahendab BNS.

Ülestõusnud liikusid Tripolisse umbes sajast sõidukist koosnenud kolonnis, mille kõrval tänavatel jooksnud ja seisnud inimesed tulistasid tervituseks oma relvadest õhku, sõnas korrespondent. Pealetungi käigus hukkus inimesi, lisas ta, kuid ei osanud hinnangut anda surmasaanute arvu kohta kummalgi vaenupoolel.

Ülestõusnute rahvusliku üleminekunõukogu juhi Mustafa Abdel Jalili sõnul on nende käes ka Gaddafi üks poegadest Seif al-Islam. "Teda hoitakse kindlas kohas tugevdatud valve all seni, kuni ta antakse üle kohtuvõimudele," ütles Abdel Jalil pühapäeva hilisõhtul telekanalile Al-Jazeera.

Liibüa liidri Muammar Gaddafi vanim poeg Muhammad kinnitas esmaspäeva varahommikul araabia telekanalile Al-Jazeera, et ülestõusnud on ta kinni pidanud ja teda hoitakse pealinnas Tripolis koduarestis.

"Püssimehed piirasid mu maja ümber ja mina olen ikka veel kodus ning nemad on väljas," ütles ta telefoni teel. "Nad ütlesid, et tagavad mulle julgeoleku." Gaddafi poeg lisas, et ülestõusnud püüavad sisse tungida, taustal oli kosta tulistamist. "Jah, tulistamine käib mu majas sees," ütles ta ning seejärel kõne katkes.

Liibüa ülestõusnute liider Mustafa Abdel Jalil ütles esmaspäeva varahommikul, et pealinnas Tripolis on endiselt vastupanupesi, kus käib tulevahetus mässuliste ja Liibüa liidrile Muammar Gaddafile ustavate sõdurite vahel. "Hoiatan teid, et Tripolis ja lähiümbruses on jätkuvalt vastupanupesi," ütles ta mässuliste telekanalis Al-Ahrar üle kantud kõnes.