Rahvusliku üleminekunõukogu esimees Mustafa Abdel Jalil hoiatas kodusõja eest pärast Tripoli tiheda liiklusega tänaval puhkenud tulevahetust, milles sai surma neli võitlejat, vahendab BNS.

Üleminekuvõimud ei ole kaks kuud pärast Gaddafi kukutamuist ja surma suutnud kehtestada võimu terves riigis, sest võistlevad rühmitused keelduvad allumast ja relvi loovutamast.

"Meil on praegu kaks ebameeldivat võimalust," ütles Abdel Jalil teisipäeva õhtul Banghazis.

"Me kas klaarime need rikkumised (kokkupõrked rühmituste vahel) rangelt ja seame liibüalased sõjalisse vastasseisu, mida me ei poolda, või lõheneme ja tuleb kodusõda."

"Kui ei ole julgeolekut, ei tule ka seadusi, arengut ega valimisi," hoiatas ta. "Inimesed võtavad seaduste maksmapaneku oma kätte."

Kümnetest eri linnadest ja ideoloogilistest leeridest pärinevad võitlejad sõdisid üheksa kuud NATO toetusel Gaddafi režiimi vastu. Nüüd, kui Gaddafi on võidetud, ei soostu nad laiali minema ja relvi maha panema, vaid võitlevad üksteisega mõjuvõimu pärast uues Liibüas. Nad on veendunud, et poliitilisest võimust osa saamiseks tuleb neil kindlustada sõjaline kohalolek pealinnas.

Rahvuslik üleminekunõukogu on alustanud armee ja politseijõudude loomist, et kaitsta liibüalasi mässuliste vägivalla eest, kuid Abdel Jalil tunnistas, et asi edeneb aeglaselt.