Korrespondendid teatavad opositsiooniallikatele tuginedes, et lahingud Tripolist 800 kilomeetrit idas asuva Brega linna pärast algasid pärast päikesetõusu taas, vahendab BNS.

Gaddafi väed lõid mässajad neljapäeval tugeva suurtükirünnakuga tagasi.

Ülestõusnute juhid paluvad ÜRO kehtestatud lennukeelutsooni jõustavatelt lääneriikidelt õhurünnakuid, kuid USA kõrgete sõjaväelaste sõnul takistab seda halb ilm.

"Viimase kolme-nelja päeva suurim probleem on olnud ilm," ütles staabiülemate ühendkomitee esimees admiral Mike Mullen Washingtonis senaatoritele. Liibüast tulnud teated räägivad liivatormidest ja pilvisusest, mis piirab oluliset nähtavust.

Õhutoeta olid mässajad sunnitud kolmapäeval taganema 200 kilomeetrit Ras Lanufist Bregani, kus nad neljapäeval uuesti vasturünnakule asusid.

Ülestõusnud soovivad, et Lääs toetaks neid raskerelvastusega, sest Gaddafi armee tulejõud on nende omast oluliselt suurem, kuid USA kaitseminister Robert Gates ütles, et mässajad vajavad väljaõpet rohkem kui relvi.

Prantsuse kaitseminister Gérard Longuet toetas teda, öeldes, et mässajate relvastamine ei kuulu ÜRO mandaadi alla. Samal seisukohal on NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.

"Me oleme siin, et kaitsta liibüa rahvast, mitte neid relvastada," ütles Rasmussen ajakirjanikele.

Ka Saksa välisminister Guido Westerwelle on seisukohal, et Liibüa olukorda ei ole võimalik lahendada "sõjaliste vahenditega". Kõik osapooled peavad tegema tööd poliitilise lahenduse saavutamiseks, mille esimeseks sammuks peab olema vaherahu.

"Lahendus saab olla ainult poliitiline ja me peame poliitilise protsessi käima lükkama. See peaks algama vaherahuga, millest Gaddafi peab kinni pidama, et rahuprotsess saaks alata," ütles Hiinat väisav Westerwelle reedel ajakirjanikele.