Abdulfatah Younis, endine Gaddafi siseminister, kes nüüd on ülestõusnute relvajõudude juht, palus relvi Euroopa Liidu ja NATO toetuse suurendamiseks Brüsselit külastades, vahendas BNS.

"Gaddafi on meeleheitel. Kahjuks on tal alles umbes 25 protseti keemiarelvadest, mida ta võibolla kasutab, sest ta on meeleheitlikus olukorras," ütles Younis ajakirjanikele. "Nii et me peame ta peatama. Me peame tegema tema peatamiseks koostööd."

42 aastat Gaddafi poolel töötanud Younis iseloomustas Liibüa liidrit ülbe mehena, kes kunagi kaotust ei tunnista ja võitleb tõenäoliselt surmani, selle asemel et eksiili minna.

"Ta võitleb viimse veretilgani," ütles endine minister. "Ta on lükanud tagasi kõik võimalused (Liibüast lahkuda). Suurima tõenäosusega ta kas tapetakse või sooritab enesetapu."

Younis pöördus ÜRO poole palvega sundida Gaddafi loobuma ainsa Lääne-Liibüa linnana mässajate valduses oleva Misrata piiramisest. NATO peaks ründama Gaddafi vägesid, mis paiknevad linna ümbruses, kus neile on lihtne löök anda, seletas ta.

NATO teatel palusid Liibüa opositsioonilise Rahvusliku Üleminekunõukogu esindajad kohtumist alliansiga, kuid Younis ega NATO ametnikud ei soovinud öelda, kellega ta kokku saab.

Younis rõhutas, et kõneluste teemaks on tsiviilelanike kaitse ja Liibüa tulevik.

Relvadest rääkides ütles Younis, et ülestõusnud on seni saanud natuke relvi, kuid nad ootavad, et "sõbrad varustaksid neid uute relvadega".

"Me ei ole saanud korralikke relvi, mida meil vaja on. Loomulikult ei räägi me kerg- ega väikerelvadest. Me räägime relvadest nagu Apache-helikopterid, tankitõrjeraketid ja torpeedodega varustatud kiirkaatrid."

Younis ei soostunud nimetama riike, kellelt nad relvi ootavad.