Liibüa suursaadik Saksamaal Said Abdulaati ütles, et Liibüa valitsus nõustus maksma sakslastele, kes rünnakus viga said, kokku 35 miljonit dollarit, vahendab EPL Online Türgi ajalehes Zaman avaldatut.

Abdulaati sõnul ei puuduta kokkulepe kaht hukkunud ameeriklast ega üht türklast, kes samuti plahvatuses surma sai.

Saksa valitsuse pressiesindaja Bela Anda kinnitas kokkulepet. Anda lisas, et Saksamaa liidukantsler Gerhard Schröder võttis vastu Liibüa juhi Muammar Gaddafi kutse Liibüasse. Schröderi Liibüa-visiidi aeg pannakse paika hiljem.

Liibüa suhted muu maailmaga on paranenud sellest peale, kui Gaddafi lubas eelmisel aastal, et loobub massihävitusrelvadest ning kutsus USA ja UK eksperdid seda protsessi järele vaatama.

Aprillis loobus USA valitsus enamikust sanktsioonidest Liibüa vastu, avades nii tee USA investeeringutele ja kaubandustegevusele. See oli tunnustus Liibüa sammudele terrorismist loobumise ja massihävitusrelvade elimineerimisel.

Sanktsioonid Liibüale seati pärast 1986. aastat, kui La Belle’i diskoteegis terroriakt toimus. La Belle’is käisid tol ajal Lääne-Berliinis viibinud USA sõdurid. Terroriakti korraldamiseks olevat käsu andnud Gaddafi isiklikult.

Liibüa maksis varem kompensatsiooni ja 1989. aastal toimunud UTA kompanii lennuki allatulistamise eest, 170 hukkunu omaksed said kokku 170 miljonit dollarit.

Kui Prantsuse lennukikatastroofis hukkunute eest maksis Liibüa miljon dollarit hukkunu kohta, siis 1988. aasta Lockerbie katastroofi 270 ohvri eest maksis Tripoli kompensatsiooni 2,7 miljardit dollarit ehk 10 miljonit dollarit hukkunu kohta. Šotimaal Lockerbie kohal tulistasid liibüalastest terroristid alla Pan Ami lennuki.