Üllatav otsus toetas Liibüa juba varem astutud samme heitmaks kõrvale paariariigi imidž.

Välisministeeriumi avalduses märgiti, et Liibüa otsustas “vabal tahtel täielikult likvideerida rahvusvaheliselt keelustatud relvad”.

Avalduses öeldi, et otsus tehti pärast Briti ja USA ekspertidega kohtumist. Nende kohtumiste üksikasjade kohta esialgu info puudub.

Avalduses öeldi, et otsus vastab Liibüa lubadusele muuta Lähis-Ida ja Aafrika tuumavabaks tsooniks. Tripoli kutsus teisi riike algatust järgima.

Liibüa liider kolonel Muammar Gaddafi ütles ametliku uudisteagentuuri Jana edastatud läkituses, et Liibüa samm näitab riigi tahet aidata kaasa massihävitusrelvade ja igasugusest terrorismist vaba maailma loomisele.

Välisministeeriumi kommünikees märgiti, et Liibüa otsustas jätta alles ainult raketid, mille tegevusraadius vastab raketitehnoloogia kontrolli režiimile (MTCR).

Need sammud astuti “läbipaistval viisil, mida saab tõestada rahvusvaheliste inspekteerimistega” ning Liibüa austab ka tuumarelvastuse leviku tõkestamise lepet, öeldi kommünikees.

Liibüa eksperdid näitasid Briti ja USA kolleegidele “varustust ja programme, mis viisid rahvusvaheliselt keelatud relvade tootmisele,” lisati dokumendis.

Välisministeeriumi avalduses öeldi, et Liibüa oli sunnitud arendama kaitsevõimet seoses rahvusvahelise kliimaga, mis valitses külma sõja ajal ning regiooni teiste riikide vastuseisu tõttu likvideerida massihävitusrelvad.