"Muammar Gaddafi on revolutsiooni juht, Muammar Gaddafil pole ühtki ametlikku positsiooni, kust tagasi astuda. Ta on igavesti revolutsiooni juht," kuulutas Gaddafi uudisteagentuuri AFP teatel teleekraanil, vahendas BNS.

"See on minu maa!" röökis Gaddafi kõnes, mis koosnes lühikestest vihastest pursetest, mida katkestasid rusika- ja sõrmeviibutused.

"Ma võitlen kuni viimase veretilgani," lubas Gaddafi. "Liibüa rahvas on minuga."

Gaddafi kutsus oma poolehoidjaid kolmapäeval vastumeeleavaldustele ning nimetas režiimivastaseid protestijaid rottideks, kes tuleb kinni püüda. Kauaaegne Liibüa liider ütles, et kui protestijad tänavatel alla ei anna, kutsub ta rahvast "Liibüat maja maja haaval puhastama".

Liibüa pealinnas Tripolis esmaspäeval toimunud rahutustes sai surma 160 inimest, teatas telekanal Al Arabiya pealtnägijatele viidates.

Nädal aega kestnud kokkupõrgetes julgeolekujõudude ja meeleavaldajate vahel on teadetekohaselt hukkunud kokku juba sadu inimesi. Kümned tuhanded välismaalased üritavad Liibüast põgeneda.

Mitmed riigid evakueerivad oma kodanikke ja naftafirmad paigutavad ümber välismaalastest personali, vahendab BBC News.

Tripolis asuvad korrespondendid teatavad, et pealinnas on hetkel rahulik, kuid pärast öist võitlust on tunda hirmu õhkkonda.

ÜRO kritiseerib Gaddafi tegevust

ÜRO inimõiguste ülemkomissar Navi Pillay ütles, et Liibüa rünnakud tsiviilisikute vastu on inimsusvastase kuriteo mõõtu. Pillay mõistis hukka Liibüa võimude kalkuse ja nende palgasõdurid, kes teadetekohaselt tulistavad rahumeelsete meeleavaldajate pihta lahingumoonaga.

ÜRO julgeolekunõukogu koguneb veel teisipäeval kinnisele istungile olukorda Liibüas arutama.

Egiptuses võimul olev sõjaväenõukogu teatas, et saatis tugevdatud jõud peamisse piiripunkti Salumi, pärast seda kui Liibüa piirivalvurid postilt lahkusid.

Liibüast põgeneb vägivalla eest umbes 10 000 Egiptuse kodanikku. Tuhanded egiptlased on juba Liibüast kodumaale naasnud. Egiptuse armee on piirile üles seadnud kaks välihospidali, et anda abi haigetele ja haavatutele. Egiptus on lubanud Liibüasse saata ka vähemalt neli lennukit oma kodanikke ära tooma.

Egiptuse välisminister Ahmed Aboul Gheit ütles aga, et Benghazi lennuväli on purustatud ja probleeme on ka lennulubade saamisega.

„Me teame, et Liibüas on umbes 1,5 miljonit egiptlast, seetõttu soovitame me oma kodanikele jääda koju, hoida ennast eemale tänavatelt ning kindlustada end vee ja toiduga,” ütles Gheit.

Välisriigid evakueerivad oma kodanikke

Kinnitamata andmetel hoiavad meeleavaldajad riigi idaosa sadamas Darnahis pantvangis vähemalt 300 Lõuna-Korea ettevõtte palgatud ehitustöölist, kellest umbes 100 on Bangladeshist. Kokku töötab Liibüas umbes 50 000 bangladeshlast.

Hiina kutsus Liibüat üles tagama oma kodanike julgeoleku, pärast seda kui sajad Hiina ehitajad sunniti relvastatud rünnakus põgenema.

Benghazisse on saadetud kolm Türgi laeva 3000 türklase evakueerimiseks. Tuhat türklast on juba lennukitega minema viidud.

Itaalia saadab Liibüasse kolm õhujõudude transpordilennukit C-130 oma kodanike evakueerimiseks. Liibüa endisel koloniaalisandal on seal 1500 kodanikku.

USA on andnud kõigile mittehädavajalikele ametnikele käsu Liibüast lahkumiseks.

Naftafirma Royal Dutch Shell teatas, et kogu nende välismaalastest personal on ajutiselt mujale viidud. Personali evakueerivad ka Itaalia naftafirma Eni ja Prantsusmaa Total.