Kompensatsiooni makstakse muuhulgas neile, kes hukkusid 1988. aastal Lockerbie’ kohal toimunud Pan Ami reisilennuki plahvatuses, mis nõudis 270 inimelu ning 1986. aasta Berliini diskoteegi rünnaku eest, milles hukkus 229 inimest, vahendab Reuters.

Samuti makstakse kompensatsiooni liibüalaste eest, kes hukkusid 1986. aastal, kui USA lennukid pommitasid Tripolit ja Benghazit.

Kompensatsiooni suuruse kohta täpsemaid andmeid ametnikud ei avaldanud.

Suhted Liibüa ja USA vahel on paranenud dramaatiliselt alates 2003. aastast, kui Liibüa võttis endale vastutuse Lockerbie’ katastroofi eest ja teatas, et lõpetab tuuma-, keemia- ja bioloogilise relva omandamise püüdlused.

USA on sellest ajast alates lõpetanud mitmed sanktsioonid, eemaldanud Liibüa terrorismi toetajate nimekirjast ja taastanud pärast aastakümneid vaenujalal olemist diplomaatilised suhted. Muammar Gaddafi Liibüa on hakanud aeglaselt rahvusvahelisest isolatsioonist välja tulema.

Liibüal on Aafrika suurimad naftavarud, kuid aastakümnetepikkused sanktsioonid on jätnud riigi vähearenenuks.

Nüüd kui naftasissetulekud kasvavad, on Liibüal plaanis kulutada 150 miljardit dinaari (üle 1,2 triljoni krooni) infrastruktuuri arendamiseks.