Liibanoni armee on lubanud jätta rühmituse Fatah al-Islam pommitamise kui see lõpetab tulistamise, kirjutavad BBC ja CNN. Rühmitus omakorda ähvardab oma kampaaniat laiendada, kui Liibanoni armee ei lõpeta pommitamist.

Eilseks kavandatud kahetunnine vaherahu lõppes mõne minutiga veel enne, kui ÜRO ja Punase Risti sõidukid suutsid laagrisse siseneda. Meditsiinitöötajatel õnnestus evakueerida vaid 16 laagrisse lõksu jäänud vigastatud või haiget tsiviilisikut.

Võitlused algasid pühapäeval, kui Liibanoni julgeolekujõud tegid Tripoli põhjaosas reidi pangaröövlite tabamiseks. Rühmituse Fatah al-Islami võitlejad avasid armee pihta tule, alustades sellega põgenikelaagri juures lahingut. Võitlused jätkusid esmaspäeval. Liibanoni ametnike sõnul sai surma 15 islamivõitlejat ja 30 Liibanoni sõdurit. Lisaks on vigastatud kümneid inimesi. Tegemist on Liibanoni veriseima sisekonfliktiga pärast 17 aastat tagasi lõppenud kodusõda.

Liibanoni majandusminister Sami Haddad ütles eile CNN-le, et palub sõbralikel riikidel aidata Liibanoni nii logistiliselt kui sõjalise varustusega. Rühmitus Fatah al-Islam on tema sõnul hästi finantseeritud ja relvastatud, kuid armee moraal on kõrge ja valitsusel on avalikkuse toetus. „Me saame hakkama, kuid abi, mida ma palun, on meie lõpliku võidu saavutamiseks väga tähtis,” ütles minister. Tema sõnul pole saladus, et Liibanoni armee võiks olla parematel positsioonidel, kuid väitis et Liibanoni armee saavutab lõpuks võidu.

USA president George Bush avaldas eile toetust Liibanoni demokraatlikult valitud valitsusele. „Äärmuslasi, kes püüavad kukutada noort demokraatiat, tuleb ohjata,” ütles ta. Ta lisas, et hakka konfliktis süüdistama Süüriat enne, kui omab paremat informatsiooni konflikti kohta.

Fatah al-Islam kuulub väidetavalt al-Qaida terrorivõrgustikku ning Liibanoni valitsuse arvates toetab seda ka Süüria riik. Rühmituse rajasid möödunud aastal radikaalsed palestiinlased, kes lahkusid Süüria toetatud rühmitusest Fatah al-Intifada. Süüria saadik ÜRO-s BAshar Jaafari eitas riigi seotust rühmitusega ning ütles, et mitmed selle liikmed on Süürias Al-Qaedaga seotuse tõttu vangistatud.

Hoolimata sellest, et Fatah al-Islami süüdsitatakse äsjastes kokkupõrgetes, jätkab rühmitus praktiliselt takistamatut tegutsemist kõigis riigi 12 Palestiina põgenikelaagris, kuhu Liibanoni armeel on keelatud siseneda.

Punane Rist on palunud vaherahu, et võimaldada laagrist välja tuua vigastatud inimesed ning varustada ligi 40 000 pagulasega laagrit humanitaarabiga. Sisse piiratud laagri elanike sõnul pole neil vett, elektrit ega lastele piima.

Nahr al-Baredi põgenikelaagris elab üle 30 000 pagulase. Üldse elab Liibanoni pagulastelaagrites üle 350 000 inimese ning need väikesi linnu menutavad asutised on ilma paljustki vajaminevast. ÜRO andmeil on laager ülerahvastatud ja kehva infrastruktuuriga. Liibanoni endise ÜRO saadiku sõnul on need kehvad elutingimused üheks Fatah al-Islami esile kerkimise põhjuseks

Eile plahvatas üks pomm ka Liibanoni pealinnas Beirutis, vigastades vähemalt kuut inimest.