Avaliku arvamuse küsitlusest selgus, et 57 protsenti austerlastest ei näe Hitleri ajastus midagi positiivset, samas 42 protsenti arvab, et ajastu ei olnud ainult halb.

Samuti tunnistas vastanutest 61 protsenti, et nad tahtsid riigile tugevat juhti, vahendab uudisteagentuur Associated Press.

Kohaliku ajalehe Der Standard andmetel on antud number viimastel aastatel suurenenud, paar aastat tagasi oli see veel 50 protsenti.

Sealhulgas 54 protsenti vastanutest - peamiselt noored ja kõrgharidusega - olid arvamusel, et kui neonatside partei poleks keelustatud, saadaks seda valimistel edu ka tänapäeval.

Arvamusküsitlus viidi läbi 75 aastat pärast anšlussi - Austra de facto annekteerimist Saksa Kolmanda Reichi poolt. Küsitlusele vastas kokku 502 inimest.

Wikipedia andmetel ületas 1938. aasta 14. märtsi hommikul Saksa 8. armee Saksa-Austria piiri. Austria armee ei osutanud vastupanu. Vastupidi, austerlased tervitasid saklasi haakristilippudega, lillede ja natside tervitusega. Seetõttu on Saksa vägede sissetungi nimetatud ka Lilledesõjaks (Blumenkrieg).

Hitleri auto ületas piiripunkti pärastlõunal, läbides Braunau Inni ääres, Hitleri sünnikodu.

Õhtupoolikul saabus ta Linzi ja andis innuka tervituskõne kohalikus raekojas. Sealsete inimeste meeleolu oli sedavõrd aukartust täis, et saksa poliitik Hermann Göring ütles oma telefonikõnes: "Siin toimub uskumatu juubeldamine. Ma isiklikult ei arvanud, et meie saabumine on niivõrd meeliülendav."