Rääkides viiruse selgest ja käegakatsutavast ohust, kuulutas Sirleaf vähemalt 90 päevaks välja eriolukorra, mis esitatakse parlamendile kinnitamiseks neljapäeval, vahendab AFP.

Ebolasse on nakatunud umbes 300 libeerlast. Enam kui pooled neist on surnud.

„Oht kasvab jätkuvalt,“ hoiatas Sirleaf. „Teadmatus, vaesus ning sügavale juurdunud religioossed ja kultuurilised kombed aitavad jätkuvalt kaasa haiguse levikule.“

Libeeria president oli juba varem kutsunud üles kolmepäevasele paastumisele ja palvetamisele, et paluda jumalikku sekkumist.

„Epideemia ulatus ja mõõtmed, viiruse nakkavus ja surmatoovus ületavad nüüd kõigi valitsusasutuste või ministeeriumide võimed või vastutusala,“ ütles Sirleaf.

Viimaste ametlike andmete järgi on kogu Lääne-Aafrikas alates aasta algusest ebolasse surnud 932 inimest, teatab maailma terviseorganisatsioon (WHO). Kinnitatud haigusjuhtumeid on olnud 1711 peamiselt Guineas, Libeerias ja Sierra Leones.

Kardetakse, et haigus võib kanda kinnitada ka Aafrika rahvarohkeimas riigis Nigeerias, mille suurimas linnas Lagoses on kinnitust leidnud seitse haigusjuhtumit ja surnud kaks inimest.