Samuti hakkab Poola omama rolli USA uues raketikilbis, mille elemendid viiakse sinna küll alles järgmise aastakümne lõpupoole, vahendavad YLE Uutiset ja Reuters.

Uue lepinguga asendatakse Georg W. Bushi administratsiooni ajal sõlmitud leping, mis käsitles Iraani-vastaste tõrjerakettide Poola territooriumile paigutamist ja mis pälvis Venemaa poolt ägedat vastuseisu. President Barack Obama loobus Bushi raketikilbi plaanidest ning teatas, et asendab need hiljem palju efektiivsema süsteemiga.

Väidetavalt seob uus dokument USA ja Poola tugevamalt üksteisega kui see oli Bushi ajal ning tugevdab Poola õhutõrjevõimekust viisil, millel on sõjaline tähendus ka Venemaad silmas pidades.

“See leping on hea alus USA ja Poola sõjalisele koostööle tulevikus,” ütles Poola kaitseminister Bogdan Klich allkirjastamise ajal ajakirjanikele. “Poola jaoks tähendab see meie riikliku julgeoleku tugevnemist.”

Poola välisminister Radoslaw Sikorski juhtis tähelepanu ka sellele, et leping sõlmiti nädal aega pärast seda, kui vastuseks Obama NATO liitlastele esitatud üleskutsele Afganistanis rohkem panustada, teatas Poola 600 lisasõduri saatmisest. Seni oli Poola sealsel missioonil esindatud 2000 sõduriga.