Esmaspäeva õhtul Kuuba siselennul kaaperdatud lennuk maandus teisipäeval USA sõjaväelennukite eskordi saatel Key Westis. Vahepeal oli 33 reisija ja meeskonnaliikmega lennuk seisnud 12 La Habana lennuväljal.

Tegu oli kahe nädala jooksul juba teise eduka lennukikaaperdamisega Kuubal, kust elanikud kõikvõimalike vahenditega Ühendriikidesse põgeneda üritavad.

Kaaperdaja sundis lennuki Kuubalt lahkuma kõrgeima La Habanas resideeruva USA diplomaadi tõsisest hoiatusest hoolimata. USA välisministeeriumi teatel hoiatas diplomaat James Cason meest La Habana lennuvälja kontrolltornist, kui Kuuba võimud olid palunud mehele öelda, et Ühendriikides antakse ta kohtu alla.

Key Westis piirasid föderaalagendid Cubana Airlinesi Antonov 24 sisse ja politsei võttis lennuki sihikule.

USA võimude teatel oli lennukis 33 inimest — 25 reisijat, seitse meeskonnaliiget ja kaaperdaja. Inimesed väljusid lennukist, käed üleval.

Teiste seas oli ka arvatav kaaperdaja, seljas punane jakk tekstiga “America”. Ta hoidis allaandmiseni süles väikest poissi, ütles Key Westi politsei pressiesindaja Steve Torrence.

USA võimude arvates oli 33-aastasel kaaperdajal lennukis kaasas naine ja kolmeaastane poeg.

Politseinikud võtsid mehe taskutest kaks arvatavat käsigranaati, ütles Torrence.

“Me ei tea, kas tal olid tegelikult käsigranaadid,” ütles Miami peaprokurör Marcos Daniel Jimenez ja lisas, et mehelt ära võetud objekte uuritakse. “Need võivad olla võltsgranaadid või kasutud objektid, mis nägid granaadi moodi välja.”

Kuuba võimude teatel on kaaperdamises kahtlustatav Adelmis Wilson varem kohtulikult karistatud ja politsei leidis tema kodust isetehtud käsigranaate.

USA võimud pidasid küsitlemiseks kinni ka teised lennuki reisijad.

Kuuba teatel kaaperdati lennuk teel Nueva Gerona saarelt La Habanasse. Kaaperdaja ähvardas granaadi õhkida, kui teda Floridasse ei viida, kuid lennukil ei olnud piisavalt kütust ja nii oldi sunnitud maanduma La Habana rahvusvahelisel lennuväljal.

Pärast 12 tundi kestnud vastasseisu, mis peatas tegevuse tervel lennuväljal, lubas kaaperdaja umbes 20 reisijal lennukist lahkuda. Lennuk tangiti ja lendas Key Westi poole.

Kahe nädala eest olid kuus kuubalast kaaperdanud nugadega ähvardades lennuki DC-3 31 kaasreisija ja meeskonnaliikmega ning sundinud pilooti Key Westi lendama. Kaaperdajad palusid Ühendriikidelt asüüli, kuid nad vahistati ja said süüdistuse õhupiraatluses. Enamik reisijaist ja meeskonnaliikmeist naasis Kuubale, aga mõned eelistasid jääda Ühendriikidesse.