“NASA võimud teatasid täna hommikul Iisraeli kaitsejõudude esindajaile, et Columbia katastroofis hukkunud Iisraeli piloodi kolonel Ilan Ramoni surnukeha on tuvastatud,” ütles Iisraeli armee esindaja.

“Ka Ramoni perekonda on teavitatud. Vajalikud ettevalmistused surnukeha Iisraeli toomiseks ja matusteks tehakse lähipäevil.”

Süstiku meeskonna kuue ameeriklasest liikme kohta pole seni ametlikult midagi teatatud.

Columbia rusuväljalt leiti teisipäeval olulisi süstikuosi, muuhulgas kosmoselaeva kere ja maandumisseadmete tükke, millest võib olla abi õnnetuse põhjuste väljaselgitamisel.

Süstikutükid, mille hulgas oli ka aluse arvutisüsteemi osi, leiti Texase idaosast Louisiana piiri lähedalt, kus esmaspäeval avastati ka süstiku ninakoonus, ütlesid ametiisikud.

“Meile on teatatud süstikutükkide leidmisest ka Californias ja Arizonas,” ütles NASA esindaja Michael Kostelik. Veel pole teada, milliste osadega on tegu, lisas ta.

Texases ja Louisianas laiuvale rusuväljale said esmakordselt pilku heita ka süstikuõnnetust uuriva sõltumatu nõukogu liikmed. Uurimisrühm kavatseb kindlasti välja selgitada, mis süstiku purunemise põhjustas, kinnitas nõukogu esimees Harold Gehman.

“Meie esimeseks ülesandeks on selgust tuua. Tulevastel missioonidel osalevad astronaudid peavad teadma, et tegime kõik, mis võisime, et seda probleemi uurida ja asju parandada,” ütles eruadmiral, kes juhtis ka USA hävitajat USS Cole Jeemenis tabanud suitsiidiplahvatuse uurimist.

Seni on Texasest ja Louisianast leitud umbes 12.000 süstikutükki, sealhulgas üks süstiku istmetest, gaasikanistreid, tiivatükk ning ka pardal olnud eksperimentide osi, näiteks tervena säilinud süstal biomaterjaliga. Inimsäilmete leidmiseks on appi võetud jälituskoerad.

Piirkonna elanikke on palutud leitud tükkidest teatada, kuid hoiduda neid liigutamast. Vähemalt ühe inimese vastu on süstikuosade äraviimise pärast vahistamiskäsk antud.

Ilm “rusuvööndis” on olnud hea, kuid võib järgmistel päevadel halveneda. Otsinguid siiski katkestada ei kavatseta.