Rootsi aktivistid tungisid 4. juulil kerglennukil Valgevene õhuruumi ning heitsid alla sadu kaisukarusid koos sõnavabadusi ja inimõiguste järgimist nõudvate loosungitega.

Leedu peaprokuratuur palus Rootsil juurdluse üle võtta. Leedu justiitsministeerium ja peaprokuratuur ütlesid teisipäeval BNS-ile, et nad ei ole veel Rootsist mingit teavet saanud.

Aktsiooni korraldas reklaamiagentuur Studio Total, mille juht Tomas Mazetti ütles, et ei karda võimalikku karistust, sest see ei ole tõenäoliselt midagi karmimat kui hoiatus.

Päevaleht kirjutas oma võrguküljel, et uurimist alustatakse Rootsis, kuid Rootsi prokurörid keeldusid selle tulemust ennustamast.

Leedu justiitsministeerium pöördus jaanuaris Rootsi poole palvega võtta üle seoses ebaseadusliku piiriületusega alustatud kriminaaljuurdlus.

Leedu prokurörid on juhtumis nimetanud kahtlusalusteks kaks Rootsis elavat pilooti. Prokuratuur kinnitas, et Leedu võimud on teinud kõik, mis nende võimuses, ning edasine juurdlus on võimalik vaid Rootsis.

Valgevene õiguskaitseorganid eitasid algul vahejuhtumi toimumist, ent pärast fotode ilmumist võrgumeediasse vallandas autoritaarne president Aleksandr Lukašenko kaks tippkindralit ning Minsk pöördus vahejuhtumi uurimisel õigusabipalvega Leedu ja Rootsi poole.