Otseselt on Lehman Brothersi pankroti taga Suurbritannia Barclay’s panga otsus loobuda võlgades finantsinstitutsiooni ostmisest. Samuti loobus ostuplaanides ka USA suuruselt teine pank Bank of America, mis soetas hoopis investeerimispanga Merrill Lynch, mille tulemusena sünnib maailma suurim krediidiorganisatsioon, kirjutab FOXNews.

Lehman Brothersi kapitalimaht vähenes viimase aastaga peaaegu 10 korda. Aktsia väärtus on langenud 90 protsenti — neljakümnele USA sendile (4,38 krooni), kui veel aasta tagasi oleks selle eest saanud 60 dollarit (ligi 600 krooni).

Investeerimispanga võlad olid selle aasta kolmanda kvartali seisuga 3,9 miljardit dollarit (42,74 miljardit krooni — Eesti Vabariigi eelarve on ligi 97 miljardit), mis ületas kaks korda analüütikute ennustused.

Infoagentuurid Bloomberg ja Reuters on avaldanud Lehman Brothersi pankrotiavalduse detailid ning väidavad, et ettevõttel on kokku võlgu rohkem kui 600 miljardi dollari eest (6,33 triljonit krooni). Kui see saab kinnitust, siis oleks tegemist Ameerika Ühendriikide fintasajaloo suurima pankrotiga.

Hetkel on Lehman Brosi turuväärtuseks vaid 250 miljonit dollarit (2,64 miljardit krooni). Veel eelmisel aastal oli pangal varasid rohkem kui 691 miljardi dollari eest (ligi 7,3 triljonit krooni).