Rahvusvahelise autoretke deviis on „Rahvaste sõprus NATO propaganda vastu“. Selle korraldajatena esinevad Saksamaa kodanikud Rainer Rothfuß (aastatel 2009-2015 Tübingeni ülikooli professor), kes esineb tihti eksperdina propagandakanalis RT, ning Kremli poliitikat toetav aktivist Owe Schattauer. Autoretke veebilehel öeldakse, et see on „kodanikualgatus vastastikuse mõistmise edendamiseks Saksa ja Vene rahvaste vahel“, vahendab Leedu Delfi.

„Me usume rahu autoretke edusse, vaatamata erinevate riikide ja organisatsioonide ilmselgele geopoliitilisele programmile näidata oma Euroopa naabrit meie vaenlasena. Sanktsioonide, sõjaliste ähvarduste või isegi sõja asemel oleme me mõlema riigi rahvaste tutvuse ja koostöö poolt, et säilitada rahu kui ülimat hüve. Rahu autoretkega anname paneme me maha märgi ja ühendame inimesi, ühiskondlikke organisatsioone, linnu, firmasid ja kokkuvõttes mõlemat rahvast,“ kinnitavad retke korraldajad veebilehel.

Leedu välisminister Linas Linkevičius ütles, et Leedu austab erinevaid arvamusi, kuid rõhutas, et Venemaa kasutab seda üritust oma propaganda tegemiseks.

Leedu piirivalve esindaja Rokas Pukinskas teatas, et teisipäeva õhtul sisenes Leetu umbes 70 sõidukist koonev kolonn koos umbes 200 erinevas vanuses inimesega, kes on peamiselt Saksa kodanikud. Mingit erilist sümboolikat ei märgatud.

NATO-vastane rahu autoretk Berliin-Moskva peaks kestma kaks nädalat, mille kestel läbitakse ka Leedu ja Läti. Kaliningradi oblastis külastati mitmeid linnu ja pandi lilli Nõukogude sõdurite kalmudele. Leedus oli plaanis peatus Šiauliais, kus baseerub NATO õhuturbemissioon. Seal oli kavas meeleavaldus „NATO imperialistide vastu“.

Linkevičius ütles, et Leedu on vaba maa ja sinna võivad tulla kõik soovijad, kes austavad seadusi ega riku teiste inimeste õigusi.

Linkevičiuse sõnul ei varja autoretkest osavõtjad oma sümpaatiat Venemaa suhtes ning Moskva kasutab seda propagandistlikel eesmärkidel ära. Minister juhtis tähelepanu sellele, et reportaaži retkest teeb Vene televisioonile ajakirjanik Ivan Blagoi, kelle üle Saksa võimud alustasid juurdlust seoses võltsitud reportaažiga väidetavalt sisserändajate vägistatud vene tüdrukust.