Andmed saadi pärast NVSC ja registrikeskuse informatsiooni võrdlemist, teave pärines ajavahemikust oktoobrist detsembrini. Tehti kindlaks, et arvele võtmata on jäänud 324 koroonasurma ja 480 muudel põhjustel saabunud surma, aga ka need inimesed olid koroonaviirusega nakatunud, vahendab Leedu Delfi.

Minister Dulkys andis NVSC juhile Petraitisele korralduse edastada kirjalikult ammendav selgitus, pärast selle saamist võetakse vajalikud meetmed.

Videoühenduse kaudu toimunud kohtumisel arutati ka teisi NVSC tegevusega seotud küsimusi.

NVSC Vilniuse osakonna spetsialist Justina Petravičienė ütles Leedu Delfile, et kehtiva korra järgi saab NVSC surmade kohta informatsiooni meditsiiniasutustelt, mis täidavad spetsiaalsed ankeedid.

„Võttes arvesse meditsiiniasutustele langevat koormust, arvame, et võis juhtuda nii, et informatsiooni anti hilinemisega või jäeti see NVSC-le andmata. See tähendab, et osa mittevastavusi pole tekkinud NVSC süül. NVSC ei tee kindlaks surma põhjuseid ega paranemisjuhtumeid, keskus juhindub arstide edastatud informatsioonist. Meie spetsialistid registreerivad kogu teabe, mis meditsiiniasutustest saabub, ja edastavad selle ühiskonnale,” teatas NVSC.

Leedu endise tervishoiuministri Aurelijus Veryga sõnul oli mõningaid mittevastavusi statistikas ka varem, sest andmed saabusid mõnikord hilinemisega või neid ei jõutud sisestada.

Kui aga jutt käib 800 juhtumist, ei saa seda Veryga sõnul enam seletada suure töökoormusega.