Tegemist on esimese kohtuprotsessiga, mille keskmes on Nõukogude režiimi kuritegude eitamine, teatab BNS.

Kohus rahuldas Paleckise kaitsja taotluse kaasata kohtuprotsessi üks köide 1991. aasta 13. jaanuari sündmuste uurimistoimikust. Advokaadi andmeil sisalduvad nendes materjalides kolme tunnistaja ütlused Vilniuse teletorni ümbruses toimunud tulistamise kohta.

Paleckis võeti kriminaalvastutusele ajakirjanduses esitatud väite eest, et 13. jaanuaril 1991. aastal "tulistasid omad omade pihta".

Sotsialistliku Rahvarinde liidrit Paleckist ähvardab süüdimõistmise korral trahv, vabaduse piiramine, arest või kuni kaheaastane vangistus.

Paleckis ütles teisipäeval kohtuistungi lõppedes ajakirjanikele, et ta ei eita, et Nõukogude Liidu toonane juht Mihhail Gorbatšov pani iseseisvuse välja kuulutanud Leedu suhtes toime agressiooni, kuid tahab tõestada, et tulistajateks ei olnud ainult Nõukogude sõjaväelased.

Vilniuse ringkonnaprokuratuur algatas Paleckise suhtes kriminaalasja kriminaalkoodeksi paragrahvi alusel, mis näeb ette vastutust rahvusvaheliste, Nõukogude võimurežiimi või natsi-Saksamaa kuritegude avaliku heakskiitmise, eitamise või jõhkra pisendamise eest.