„Täna saatsin ma Nobeli komiteele Norrasse pöördumise palvega arutada võimalust võtta Mihhail Gorbatšovilt ära Nobeli rahupreemia, mis omistati talle 1990. aastal,“ ütles Povilaitis reedel Leedu seimi pidulikul istungil, mis oli pühendatud vabaduse kaitsjate päevale, vahendab Leedu Delfi.

Povilaitis kinnitas, et Gorbatšov kui riigipea kannab vastutust Nõukogude Liidu relvajõudude, Nõukogude Liidu siseministeeriumi sisevägede ja riikliku julgeoleku komitee (KGB) tegevuse eest 13. jaanuaril 1991 Vilniuses. Leedus hinnatakse nende tegevust sõja- ja inimsusevastaseks kuriteoks.

„Isegi kui relvajõud tegutsesid ilma Gorbatšovi käsuta (nagu ta ise kinnitab), annab ka tema vaikiv heakskiit või see, et ta ei võtnud hiljem tarvitusele meetmeid sündmuste uurimiseks ja isikute karistamiseks, kes kasutasid relvajõudu tsiviilisikute ja -objektide vastu, aluse Gorbatšovi vastutusele võtmiseks, vastavalt rahvusvahelise kriminaalõiguse standarditele,“ ütles Povilaitis.

Povilaitis tuletas meelde, et Nõukogude Liidu endine president ei tee teda üle kuulata tahtvate Leedu õiguskaitseorganitega koostööd.

„1990. aastal anti Gorbatšovile austav ja prestiižne Nobeli preemia. Mina arvan aga, et oma tegude ja kuritegeliku tegevusetusega 1991. aastal Vilniuse sündmuste ajal ja teistes kohtades, kui toodi kohale relvajõud, rüvetas Gorbatšov talle omistatud auväärt preemiat,“ ütles vabadusvõitleja poeg. „Tema rõhutatud soovimatus reageerida Leedu seaduslikule nõudele uurida neid sündmusi ja Gorbatšovi rolli neis ainult kinnitab Nõukogude Liidu endise presidendi ebahumaanset positsiooni, millega mina, kes ma kaotasin nende sündmuste tagajärjel isa, ei saa leppida.“

Püüdes kukutada seaduslikult valitud ja iseseisvuse taastamisele asunud Leedu võimu, hõivas Nõukogude armee 1991. aasta 13. jaanuari öösel Vilniuse teletorni ning tele- ja raadiokomitee hoone. Sel ööl hukkus 14 ja sai haavata üle 1000 relvastamata inimese.

Hukkusid Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvidas Kanapinskas, Algimantas Petras Kavoliukas, Vytautas Koncevičius, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Alvidas Matulka, Apolinaras Povilaitis, Ignas Šimulenis ja Vytautas Vaitkus.