Postipakk oli saabunud Ameerika Ühendriikidest ning Leedu tollitöötajaid jahmatas lippude hämmastavalt kõrge - rohkem kui 800-litine (üle 3600 krooni) hind, kirjutab Leedu Delfi.

Tollile tundus see summa liiga kõrge ja nad otsustasid paki avada. Selgus, et saabunud lipud kandsid Saksa natsionaalsotsialistlikku ja keisririigi sümboolikat, mis on aga Leedus keelatud. Tegu on Adolf Hitleri valitsemise ajal kasutuses olnud Saksa sõjaväelipuga.

Lisaks sellele on keelatud riigis ka Nõukogude sümboolika avalik demonstreerimine. Mõlema sümboolika levitamise eest võib karistada 500 kuni 1000 liti suuruse trahviga (2265-4530 krooni). Samas pole svastikaga esemete omamine, hoiustamine ja ostmine (kui tegu on antikvariaadiga) Leedus keelatud.

Pakk oli saadetud ühele Klaipėda elanikule. Politsei peab nüüd välja selgitama, milleks lipud oli tellitud - kas avalikel üritustel lehvitamiseks või ei. Juhul kui selgub, et seadust pole rikutud ja need olid mõeldud, nagu tollis väljenduti „isiklikuks tarbeks", siis ajaloohuviline saab need tagasi.