Diplomaat ütles, et kui ta kutsuti kohtumisele rühma Poola seadusandjatega arutamaks rahvusvähemuste olukorda Leedus, lootis ta siirast ja asjalikku arutelu ja avameelset dialoogi, ent meedias ilmunud publikatsioon üllatas teda ebameeldivalt, vahendas BNS.

“Üllatas see, et nad kavatsesid kutsuda suveräänse riigi saadiku selgitusi andma väljamõeldiste kohta. Üllatas see, et minu riigi suhtes avalikus ruumis heidetavad süüdistused ei vasta üldse reaalsusele. See ei ole positiivseks fooniks diskusioonile ega soovile kokkuleppele jõuda,” ütles saadik kirjas diskusiooni korraldajale Artur Górskile.

“Lugupeetud härra Górski, võttes tagasi oma nõusoleku diskusioonil osaleda, avaldan poolehoidu avameelsele ja ausale dialoogile,” seisab kirjas.

“Ja lõpetuseks tahan veel kord toonitada, et Leedu pole kunagi rikkunud rahvusvahelist õigust. Leedu on austanud ja austab ka edaspidi oma kodanike õigusi, kes kuuluvad erinevate rahvusvähemuste hulka,” kirjutab diplomaat.

Radikaalne parempoolne katoliiklike vaadetega ajaleht Nasz Dziennik kirjutas kolmapäeval, et Poola seimi Leedu parlamendirühm kutsub tuleval nädalal suursaadiku jagama selgitusi selle üle, miks Leedus poola vähemuse olukord pidevalt halveneb.

Lehe väitel pannakse Leedus kinni poolakeelsed koolid ning prokurörid kiusavad taga Leedu poolakate valimisaktsiooni liidrit Valdemaras Tomaševskist.

Poolas toimuvad käesoleval aastal parlamendivalimised ning paljud vaatlejad seostavad poolakate Leedus diskrimineerimise teemat erakondade sooviga valijate silmis plusspunkte koguda.