Andriukaitis esitas neljapäeval komisjonile dokumendi, milles nimetab presidendinõuniku tegevust “kartusi sisendavaks”. Asespiikri sõnul “süvendavad neid kartusi märkused, mis kõlavad jutuajamistes diplomaatilise korpuse esindajate ning välisriikide poliitikutega”.

“Võin kinnitada, et selle aasta algul kõneldi palju sellest, et välisminister Antanas Valionis tagandatakse tema radikaalse, marurahvusliku ja jäiga seisuokha pärast Kaliningradi transiidi küsimuses. Presidendikantseleist tuli signaale Valionise peatsest väljavahetamisest,” ütles Andriukaitis BNS-ile.

Leedu ajakirjanduses on väidetud ka, et jaanuaris Leedut külastanud Vene riigiduuma väliskomitee juht Dmitri Rogozin küsis seimi väliskomitee juhilt Gediminas Kirkilaselt, millal on oodata Leedu välisministri väljavahetamist.

Kirkilas kinnitas nüüd BNS-ile, et ta mõistis Rogozini küsimusest, et too on kuulnud Valionise asendamisest kellegi teisega.

“Ma selgitasin siis, et Leedus ei moodusta valitsust mitte president, vaid parlamendienamus,” ütles Kirkilas.

Ta ei kinnitanud aga oletust, et välisministri väljavahetamisest oleks Rogozinile või välisdiplomaatidele rääkinud just Medalinskas.

Rolandas Paksas valiti presidendiks jaanuari algul, kui Rogozini külaskäigu ajaks polnud ta veel ametivannet andnud ega presidendiametisse asunud.

Andriukaitis kurdab oma kirjas seimikomisjonile ka, et Medalinskas ei suutnud “teha konstruktiivset koostööd” ei tema kui seimi Euroopa asjade komitee esimehega ega välisminister Valionisega.