Räägitavat, et Zatlers organiseerib poliitilist kättemaksu. Läti presidendi valib seim, kuid selle laialisaatmine ilmselt ei päästa Zatlersit, kes kandideerib teiseks ametiajaks. Valenis ütles Leedu Delfile, et sellise otsusega jätab Zatlers end ilma isegi teoreetilistest võimalustest presidendiameti säilitamiseks. Referendum peaks toimuma kahe kuu pärast, mis tähendab, et presidendi valib seimi praegune koosseis. Isegi kui referendum toimub ja suurem osa elanikest on seimi laialisaatmise poolt, kestavad seimi volitused veel kaks kuud, kuni oktoobrini.

„Presidendivalimised toimuvad igal juhul järgmisel nädalal. Seim võib enne referendumit võtta vastu igasuguseid otsuseid, need on seaduslikud, sealhulgas ka presidendi valida. 2. juunil toimuvad presidendivalimised ja 7. juulil lõppevad tema volitused. Referendumit enne seda ei toimu,“ rõhutas Valenis.

Kommenteerides olukorda Lätis lisas Valenis, et Leedu ainult jälgib sealseid protsesse ega mõjuta neid kuidagi.

Valenis arvab, et referendum toimub. On võimalik, et suurem asi osavõtnutest toetab Zatlersi ettepanekut ja hääletab vaid seitse kuud töötanud seimi laialisaatmise poolt.

„Nagu igal pool, on ka Läti parlament üks kõige vähem armastatumaid institutsioone,“ ütles Valenis.

Valenise sõnul on venekeelne valijaskond Lätis väga aktiivne. See võib mõju avaldada nii referendumil kui ennetähtaegsetel parlamendivalimistel, kui need toimuvad.

„Siin räägivad sellest paljud,“ vastas Valenis küsimusele, kas Zatlersi otsus suurendab tõenäosust, et Läti valitsusringkondades tugevnevad venemeelsed mõjud. „Raske öelda, kas see nii on, aga väga võimalik. Riias on üle poole elanikest mittelätlased,“ ütles Valenis.

Suursaadiku sõnul on võimalik, et ennetähtaegsetel valimistel saab rohkem hääli mitte praegune parempoolne koalitsioon, vaid opositsioon.

Valenis rõhutas, et siiani on lätlastel õnnestunud eraldada poliitilised erimeelsused riigivalitsemisest, mis on andnud riigile stabiilsuse. Mis saab aga nüüd, pole teada.

Diplomaadi sõnul on Lätis Zatlersi otsusele erinevalt reageeritud, rahvas on lõhenenud.

„Ühed süüdistavad Zatlersit, teised seimi, kolmandad ütlevad, et kõik on pahad,“ ütles Valenis.

Valenise sõnul ei riku Zatlers oma tegevusega seadust, kuigi parlamendi vastu kuulutatud sõda lõhnab halvasti.

„See on minu arvates unikaalne juhtum. Aga poliitikas juhtub paljutki esimest korda. Sellest saab Balti riikides pretsedent. President talitas sel moel mõni päev enne valimisi. Selle juures on mingi riigipöörde vaim... Kõik on põhiseadusega kooskõlas, aga kavatsused ei lõhna päris hästi,“ ütles Valenis.

Valenise sõnul on ainuke seletus Zatlersi tegevusele paljude Läti poliitilise eliidi esindajate hinnangul poliitiline kättemaks.

Pärast intervjuu avaldamist kutsuti Valenis aru andma Läti valitsuse juurde ning pärast seda konsultatsioonideks kodumaale Leetu. Praeguseks on suursaadik intervjuu tõttu esitanud ka tagasiastumispalve.