Katz toetab tuntud natsiküti Efraim Zuroffi seisukohti - tema sõnul on Balti riikides riiklikult rahastatud rahvusvaheline algatus, mille eesmärk on varjata „oma rolli" holokaustis ning peita seda natsismi ja kommunismi võrdsustamise taha.

"Seal (Baltikumis) on riiklikult sponseeritud genotsiiditööstus, mille eesmärk on vähendada holokausti ulatust ja asendada see uue mudeli - kahe võrdse genotsiidiga," ütles New Yorgis sündinud Katz oma intervjuus ajalehele.

Need märkused on tehtud praegu päevakohaste Iisraeli ja Leedu vaheliste hõõrumiste taustal sõja ajal partisanidena tegutsenud holokausti ellujäänute üle, kelle seas on ka Iisraeli Yad Vashemi memoriaali endine esimees.

Viimase aastakümne Leedus tegutsenud Katzi sõnul tuleb selle „moonutatud võltsajalooga", millel on juudivaenulikud juured, võidelda enne kui selle positsioonid tugevnevad.

"Oleme allajäänud riiklikult rahastatud genotsiiditööstusele, mis püüab nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasandil leevendada ja vähendada Balti osalust holokaustis, eesmärgiga kirjutada oma ajalugu ümber plekkide ja holokaustita," ütles ta.

Väidetavalt tapsid Teise maailmasõja ajal Leedus juute enamasti kohalikud elanikud. Ametliku ajaloo kohaselt hakkas kohalik omakaitse juute tapma kohe peale Nõukogude vägede taganemist ja enne sakslaste saabumist suvel 1941. Sõja eel elas riigis 220 000 juuti, peale seda mõni tuhat.

Kunagises, 16. sajandisse ulatunud judaismi uurimise keskuses Vilniuses elab tänapäeval ligi 5000 juuti.

Los Angelese Simon Wiesenthali Keskuse juht Efraim Zuroff taunis samas artiklis natsismi ja kommunismi ohvrite ühist mälestamist samal päeval ehk 23. augustil ning kritiseeris Balti riikide valitsusi passiivses koostöös Adolf Hitleri-aegse Saksamaa sõjakuritegudes kahtlustatavate jälitamises.