„Olen kategooriliselt sanktsioonide kehtestamise vastu riigi enese või ettevõtete suhtes, mis mõjutavad otseselt Valgevene riigi eelarveliste vahendite kogumist,“ ütles president ajakirjanikele, kirjutab BNS.

Ajal, mil Euroopa Liidu riigid kaaluvad täiendavate sanktsioonide rakendamist president Aleksandr Lukašenko režiimi vastu, kinnitas Leedu riigipea, et majanduslike raskustega rinda pistvale Valgevenele „allapoole vööd“ löömine on lubamatu.

„Kedagi ei ole lubatud lüüa allapoole vööd, kui riigis valitseb raske majandusolukord. See on meie naaber – ükskõik kas meile tema juht meeldib või mitte. Ennekõike puudutavad majandussanktsioonid igat selle kodanikku, aga see tähendab, et ka meie naabrit,“ rääkis Grybauskaitė.

Presidendi sõnul toetab Leedu vaid konkreetsete isikute suhtes rakendatavaid meetmeid.

EL-i välisministrid peavad täna konsultatsioone täiendavate meetmete rakendamise üle Valgevene režiimi suhtes, mis jätkab kohtupidamist opositsiooni üle.

Leedu ametnikud on senini vastustanud majandussanktsioonide kehtestamist Valgevene suhtes, kuna need võivad kasvatada Venemaa mõjuvõimu selles riigis ning kahjustada ka Leedu ärihuve.

„Meile on tõepoolest tähtis Valgevene tulevik ja väljavaated suveräänse riigina,“ kinnitas peaminister Andrius Kubilius ühisel pressikonverentsil Grybauskaitėga.